Over ons

Ik vind het altijd spijtig wanneer werkstukken, door onze kandidaten geleverd, zonder meer in de een of andere la verdwijnen en heb er steeds naar gestreefd dat dergelijk licht niet onder de korenmaat zou blijven.

(prof. dr. J. Presser, 1955, archief Bijzondere Collecties, Universiteit van Amsterdam)

Essentieel voor een aanstormend historicus is het schrijven van werkstukken, essays en scripties. Helaas worden alle slechts door één docent gelezen alvorens ze roemloos in de prullenbak verdwijnen of, in het beste geval, kortstondig dienst doen als onderzetter, kladblok of pakpapier voor een boterham oude kaas.

JHSG – Uitgeverij
Er moest iets gebeuren om dit droevige proces te doorbreken. Daarom heeft zich in 2011 een enthousiaste groep jonge historici gevormd uit alle hoeken van Nederland en uit alle niches van de geschiedenis. Jonge Historici Schrijven Geschiedenis, werd de naam. Kortweg: JHSG. Zij richtten een website op, www.JongeHistorici.nl. Daarmee wilden zij een veel breder publiek laten profiteren van de mooiste publicaties. De digitale uitgeverij Jonge Historici Schrijven Geschiedenis (JHSG) ging goed geschreven stukken over interessante onderwerpen gratis openbaar toegankelijk maken op het internet. Geschiedenisliefhebbers, docenten, scholieren, beroepshistorici en andere geïnteresseerden konden in het fonds voortaan een breed spectrum aan historische onderwerpen aantreffen. Nog altijd wil JHSG mooie werkstukken en scripties uit heel Nederland behoeden voor de vergetelheid en beschikbaar maken voor liefhebbers van aantrekkelijke geschiedschrijving op hoog niveau. De rest is geschiedenis. Opdat het licht niet onder de korenmaat zou blijven schijnen.

JHSG – Platform
Uit deze digitale uitgeverij is in 2012 ook het JHSG Platform opgericht. Deze tak van de organisatie houdt zich bezig met allerhande activiteiten om de kwaliteiten en talenten van jonge historici optimaal voor het voetlicht te brengen, en om jonge historici een actieve rol te geven in het publieke debat. Eén van de initiatieven is De Nacht is Jong – Jonge historici in debat, een succesvolle en swingende avond in de Rode Hoed op 14 juni 2013. Dit was een vervolg op onze Dag van de Jonge Historicus, die op 29 september 2012 – op de eerste verjaardag van JHSG – plaatsvond. Weer een heel ander project is Occupy History, een workshop Revolutiepraktijken tijdens de Nacht van de Geschiedenis, op 27 oktober 2012 in het Rijksmuseum. Wie deze website in de gaten houdt, zal spoedig meer horen over de projecten van het Platform der Jonge Historici…

Wat is een jonge historicus?

… is een vraag die wij vaak krijgen. Welnu. Een jonge historicus is iemand die geïnteresseerd is in historisch onderzoek en daar ook over schrijft – voor een eigen tijdschrift of website. Het is iemand die geschiedenis (of een aanverwante studie) studeert of recent afgestudeerd is, maar nog niet gearriveerd is als ‘beroepshistoricus’. Wat de jonge historicus onderscheidt van de eerdere ‘generaties’ is dat de jonge historicus van nu het vak leert in een tijd waarin enerzijds technologische innovaties een nieuwe wending geven aan het historisch onderzoek, en waarin anderzijds door de samenleving grote vragen aan de historicus worden gesteld over moraal en identiteit. Onze leermeesters hebben veel goed werk verricht, maar het blijkt in de praktijk dat zij hier tekort schieten: moderne zoek- en schrijfmiddelen worden vaak ondergewaardeerd, of zijn zelfs nog taboe, en op grote vragen uit de samenleving geven zij het liefst zo klein mogelijke antwoorden.

Tijd dus voor een grondige, nationale discussie over wat een historicus zou moeten zijn en doen. Wij, jonge historici, willen daar invulling aan geven, enerzijds via de publicaties van de JHSG Uitgeverij, anderzijds via de activiteiten van het JHSG Platform.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven