Polemiek: Nederland is intellectueel failliet (2)

Controverse kun je krijgen

– Volgens Sjors Brouwers is Nederland intellectueel bankroet. Een apocalyptisch scenario, kunnen we wel zeggen. Een beeld dat heden ten dage versterkt wordt door de naderende ondergang van de faculteit Geesteswetenschappen aan de UvA en Sunny Bergman die, uitgedost als Zwarte Piet, in Londen mensen de stuipen op het lijf jaagt. Toegegeven, misschien is het aanbod nu wat mager. Maar Brouwers schetst een beeld dat grotendeels berust op onjuiste aannames, waarvan de belangrijkste misschien wel is: er zijn geen intellectuelen meer.

Brouwers verwart intellectuelen met opiniemakers. Een logische vergissing. Opiniemakers worden immers meer gehoord, daar ze meer geluid maken. In een tijdperk waar informatie met korte doch hevige artilleriesalvo’s op ons wordt afgevuurd, domineert de decibelmeter onze ratio. De collectieve druk om over die informatie een mening te formuleren, zorgt voor de langzame desintegratie van het intellectueel debat. Terug naar de Gouden Standaard kunnen we echter niet. De dagen dat Ivo Niehe de tijd nam om zich te bekwamen in een vreemde taal teneinde zich aan iemand in zijn moerstaal te kunnen vergapen zijn definitief voorbij. Maar betekent dat automatisch dat wij intellectueel failliet zijn?

Let wel, intellectuelen kunnen zeker opiniemakers zijn en vice versa. En die zijn wel degelijk in ons midden. Laten we een blik opentrekken. Thierry Baudet, ook wel de Nederlandse Bernard-Henry Lévi genoemd, maakt hij zich niet kwaad? Zorgt Rutger Bregman niet voor reuring door te roepen dat iedereen gratis geld moet krijgen? Waar Brouwers betoogt dat academici de bruggen ophalen en zich in tijden van crisis bij de archiefstukken voegen die zij zo liefdevol bestuderen, zijn er juist nu initiatieven met jonge hemelbestormers die online platformen ten volle benutten en zich laten horen.

Bevinden de intellectuelen die jij, Sjors, zo mist, zich niet al reeds in ons midden? Waar jij een intellectuele woestijn beschrijft, zie ik daaruit een jonge generatie opdoemen, gevoed op sprinkhanen en wilde honing, die spoedig onze polderbodem intellectueel op de kaart zet en een nieuw tijdperk aankondigt. Tumult zal hierbij een bedoeld neveneffect zijn. Kwade stemmen beweren dat in Nederland discussies doorgaans met weinig commotie gepaard gaan. Dat zou in de aard van het beestje zitten. Me dunkt dat de discussie rondom Zwarte Piet, waarbij inmiddels ook intellectueel Nederland rondwroet tussen schmink en modder, het tegendeel bewijst.

De historicus van het volk is reeds onder ons. Hij of zij dient slechts nog aangewezen te worden.

Jan van Leyden

Berichten gemaakt 1230

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven