Raad van Toezicht

Liang de Beer (1988) is voorzitter van de Raad van Toezicht. Ze heeft haar BA geschiedenis aan de Radboud Universiteit behaald en haar ResMA aan de Universiteit Leiden. Sinds haar afstuderen werkt ze als communicatieadviseur en interim manager, heden bij Stichting Intermin. Ze was van 2013 tot 2017 verbonden aan de Stichting Jonge Historici als bestuurder, onder meer voorzitter gedurende 2,5 jaar. In de nieuwe rol van toezichthouder wil ze een sparringpartner voor de stichting zijn om diens positie verder te versterken.

Phebe Kloos (1987) kwam als coördinator van de Maand van de Geschiedenis in aanraking met Jonge Historici en ziet sindsdien het liefst jonge historici op het podium. Vanachter de coulissen werkt ze aan een stevig fundament met een draaiende discobol erboven. Vanuit Bureau PEP adviseert ze culturele- en erfgoedinstellingen rond positionering, netwerkontwikkeling en programmering. Aan de Radboud Universiteit Nijmegen volgt Phebe de pre-master Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie.

Iris van der Knaap (1988) heeft haar BA Geschiedenis en RMA Wetenschapsgeschiedenis gehaald aan de Universiteit Utrecht. Na 1,5 als projectmedewerker bij een groot archiefproject te hebben gewerkt en een kort uitstapje naar de uitgeverijwereld te hebben gemaakt, werkt ze sinds 2016 bij de Universiteitsbibliotheek Utrecht. Eerst als publieksmedewerker, maar al snel als Vakspecialist Geschiedenis 1500-heden. Naast haar werk was ze in 2016 en 2017 verbonden aan Stichting Jonge Historici. Eerst als ambassadeur Utrecht, en na enkele maanden als bestuurslid Pr & Communicatie. Als lid van de Raad van Toezicht blijft Iris betrokken bij de Jonge Historici en wilt ze de komende jaren de stichting helpen verder te professionaliseren.

Niels Mathijssen (1981) is historicus en journalist. Hij studeerde geschiedenis en mediastudies in Amsterdam en New York, en journalistiek in Rotterdam. Hij publiceerde artikelen over religie, filosofie en populaire cultuur in onder andere NRC-Next, Volkskrant Magazine en dagblad Trouw. Op dit moment schrijft hij voor de Correspondent en De Groene Amsterdammer over geschiedenis en historische beeldvorming. Daarnaast is hij medeoprichter en redacteur van het historische actua-blog Over de Muur. Mathijssen was verder verbonden aan het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie, het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en de Universiteit van Amsterdam, waar hij onderzoek deed naar de publieke omgang met de dekolonisatieoorlog in Indonesië. Hij keek hierbij met name naar de invloed van televisiebeelden op het naoorlogse debat. Op dit moment werkt hij aan de biografie van Poncke Princen.

Rutger Stoel (1987) haalde zijn BA Geschiedenis en MA Politiek & Parlement aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Daarnaast studeerde hij hobo aan het Fontys Conservatorium in Tilburg. Na zijn afstuderen werkte Rutger als redacteur en projectmanager bij PDC – de mensen achter onder meer parlement.com en europanu.nl. Daar ontdekte hij dat hij affiniteit heeft met projectmanagement, vooral op het gebied van e-commerce en IT. Na een aantal omzwervingen besloot Rutger in 2017 als zzp’er verder te gaan en deed sindsdien opdrachten voor onder meer Intertoys, Blokker en AkzoNobel. De rol in de Raad van Toezicht brengt Rutger weer terug bij het werkveld van de historicus, en hij hoopt als relatieve buitenstaander een frisse blik te kunnen brengen.

Esther van Velden (1985) is secretaris van de Raad van Toezicht. Ze heeft een BA Geschiedenis en MA Cultureel erfgoed behaald aan de Universiteit Utrecht. Na haar afstuderen is ze jarenlang werkzaam geweest bij het Noord-Hollands Archief in Haarlem, waar ze diverse functies bekleedde op het gebied van educatie, communicatie en presentatie. Na een jaar als marketing- en communicatieadviseur bij Het Literatuurhuis is Esther sinds 2018 weer terug in de archiefsector als projectcoördinator tentoonstellingen bij Het Utrechts Archief.

Back to Top