Romeinse Limes & de Romeinenweek

Limes? Kun je dat eten?

De Romeinse Limes. Tegenwoordig onzichtbaar en onbekend, maar tweeduizend jaar geleden een omvangrijk en ondoordringbaar obstakel: de noordgrens van het Romeinse rijk. Deze Limes – grens in het Latijn – liep in Nederland van Katwijk aan Zee tot Millingen aan de Rijn. Met tientallen forten en andere versterkingen probeerden de Romeinen drie eeuwen lang hun vijanden uit het noorden te beletten hun machtige rijk binnen te dringen. Hoe is het zover gekomen dat we bij Limes dan massaal aan kleine glimmende groene citrusvruchten denken?

Met de val van het Romeinse rijk is ook zijn grens in de vergetelheid geraakt. Tegenwoordig zijn er in het landschap nauwelijks authentieke sporen van de Limes te vinden, met als gevolg dat nog maar weinig Nederlanders kennis hebben van deze honderden kilometers lange grens, die ons land ooit in tweeën verdeelde. Een groot contrast met Groot-Brittannië, waar een belangrijk deel van de indrukwekkende Muur van Hadrianus nog fier overeind staat en jaarlijks honderdduizenden bezoekers trekt. De Britten hebben dan wel hun muur, maar wij hebben een schat aan zeer bijzondere vondsten, uniek voor Europa. Ik denk dat ik namens veel Oudhistorici spreek als ik zeg dat we daar toch wat mee moeten doen.


Woerden Romeins stripverhaal op kerkplein
Romeinse Limes Unesco Werelderfgoed?

Er is hoop. In 2011 werd de Romeinse Limes in Nederland door het Rijk voorgedragen voor een plek op de Werelderfgoedlijst van Unesco – het Britse en grootste deel van de Duitse Limes staan daar al op. Deze Unesco erkenning levert niet alleen horden toeristen op, maar ook een toeristische infrastructuur met economische spin-off. Inmiddels werken provincies Gelderland, Utrecht en Zuid-Holland samen met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed aan een nominatiedossier. Dit dossier wordt voorbereid met 26 gemeenten langs de Limes én de Duitse deelstaten Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts om een ontbrekend stuk Romeinse Limes ook Unesco Werelderfgoed te maken. Indien deze droom inderdaad werkelijkheid wordt, zal dat een enorme impuls geven aan de bekendheid van de Limes. Ondertussen rustig afwachten op een Unesco erkenning is niet de stijl van Limes pleitbezorgers. Actie!

Romeinse Limes Nederland

Op diverse plaatsen langs de Limes ontstonden de afgelopen jaren initiatieven van burgers, musea, historische verenigingen en bedrijven die een steentje willen bijdrage aan het bekend maken van de Romeinse Limes in Nederland bij publiek. Ik was ook zo’n type. Wij opteerden voor een Stichting Romeinse Limes Nederland die initiatieven en initiatiefnemers zou verbinden en met mooie projecten en campagnes de Romeinse Limes weer onderdeel zou maken van ons collectief geheugen. De Stichting is er inmiddels en we werken hard aan het zichtbaar maken van dit onzichtbare monument. Met een informatieve website, een gezamenlijke communicatie- en marketingstrategie voor alle Limesbetrokkenen, de ondersteuning van particuliere initiatieven en diverse toeristische en media-initiatieven vergroten we het publieksbereik van de Limes stap voor stap. We doen dit altijd in samenwerking met andere partijen zoals erfgoedinstellingen, overheden, verenigingen, ondernemers, media en toeristische organisaties en bovendien met een kritische blik.

Visualisatie Romeinse weg_Elst

Romeinenweek

Een belangrijke vraag is natuurlijk: waarom en voor wie doen we dit nu eigenlijk? Voor onszelf? Mijn stellige overtuiging is dat wij niet zelf – een handjevol professionals en vrijwilligers in de erfgoedsector – de doelgroep vormen, maar juist een zo breed mogelijk publiek dat bestaat uit recreanten, toeristen, geschiedenisliefhebbers en schooljeugd; iedereen heeft recht op kennis over de Romeinse Limes. Door dit uitgangspunt bij alle initiatieven te hanteren, voorkomen we dat de schaarse middelen worden ingezet voor ineffectieve acties.

Een mooi voorbeeld om de Limes onder de aandacht van een breed publiek te brengen, is de Romeinenweek. Dit evenement van RomeinenNU, dit jaar voor de tweede maal gehouden van 2 t/m 10 mei, kan worden beschouwd als het kleine broertje van de Maand van de Geschiedenis. Elk jaar in mei staat één week de Romeinse geschiedenis van ons land centraal. Alle erfgoedinstellingen en liefhebbers kunnen hierbij aanhaken. Een gezamenlijke promotiecampagne voor Romeinse geschiedenis dus. Dat zijn nog eens sterke projecten!

Romeinse opgraving Nijmegen_Foto Jeroen Savelkouls

 Onzichtbaar?

Van de Romeinse Limes is tegenwoordig nog maar bar weinig te zien. Op een aantal mooie visualisaties in het landschap en archeologische restanten in musea na ligt het grootste Romeinse monument van Nederland verscholen in de aarde. Maar dat wil niet zeggen dat dit zo blijft. Met steun van erfgoedinstellingen en overheden, initiatieven van publiek en ondernemers en een mogelijke vermelding op de Werelderfgoedlijst wordt er hard gewerkt aan het opnieuw zichtbaar maken van de oude grens. Een tastbare herinnering zoals in Groot-Brittannië zal er niet komen, maar als de Limes straks een plekje heeft veroverd in het collectief geheugen is mijn doel bereikt.

 

15c0641 Manon Henzen is directeur van Romeinse Limes Nederland (www.romeinselimes.nl). Samen met RomeinenNU  en andere erfgoedinstellingen en geïnteresseerden werkt zij aan de organisatie van de Romeinenweek, tussen 2  en 10 mei door het hele land te beleven (www.romeinenweek.nl). 

Berichten gemaakt 1231

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven