Schrijven

Heb jij net een goed essay voor je studie geschreven en wil je niet dat je docent de enige is die het leest? Of heb je een idee voor een opiniestuk, een historische beschouwing of heb je een uitspraak in de media gezien die in historisch opzicht kant noch wal raakt? Stuur ons je (idee voor een) tekst en wie weet publiceren wij je bijdrage! Nog geen concreet idee, maar wel een onderwerp dat je nauw aan het hart ligt? Laat het ons weten!

Wij zijn altijd op zoek naar jonge mensen die goede ideeën hebben!

Waarom schrijven?

Jonge Historici biedt jou publicatie- en schrijfervaring, helpt je de juiste toon te vinden en jouw argument te structureren of aan te scherpen. Of je nu als beleidsmedewerker, consultant, academicus of journalist aan de slag wilt, zo’n stuk staat niet alleen goed op je cv, maar is ook essentieel voor je zichtbaarheid online. Daarnaast helpt ons netwerk het bereik van jouw bijdrage te vergroten.

Mail je (idee voor een) tekst naar: info@jongehistorici.nl. Laat in je mail weten binnen welke van de onderstaande rubrieken jouw tekst volgens jou het best zou passen:

Columns

In een column verwoord je jouw historische kennis op een toegankelijke We staan vooral open voor geschiedenissen die misschien minder vanzelfsprekend zijn en daarom uit de schaduw zouden moeten worden gehaald.

Adriaan Duiveman schreef bijvoorbeeld over drankspelletjes in de zeventiende eeuw in ‘Een klap van de molen’ en werd daarna bij NPO Radio Focus uitgenodigd om hier meer over te vertellen.

Of lees even het vergeten verhaal van jazzmuzikant Kid Dynamite, dat Max van Deurzen vertelde tijdens een van onze historisch-cafés.

deSpiegel

In deze rubriek plaatsen we opiniestukken, beschouwingen die hedendaagse gebeurtenissen voorzien van historische context, en fact-checks van uitspraken over het verleden. Je gebruikt jouw kennis en vaardigheden als historicus om de wereld om ons heen beter te begrijpen.

Kim Bootsma stuitte bijvoorbeeld op een onjuistheid bij de viering van 75 jaar vrouwen bij de krijgsmacht, en schreef daarom ‘Vrouwen al langer in dienst bij de krijgsmacht’. Iemand van defensie zag haar bijdrage en vroeg Kim vervolgens om mee te denken over de invulling van de viering.

Essays

Heb je een interessant paper geschreven voor een vak en is deze beoordeeld met een 8 of hoger? Of ben je trots op je scriptie en wil je graag een essay schrijven over een fascinerend aspect van die scriptie of een essay dat de scriptie koppelt aan de actualiteit? Dan is dit de rubriek waar de stukken in worden gepubliceerd. Het is immers eeuwig zonde als dit mooie werk van talentvolle jonge historici in de kluis van de universiteit belandt.

Naar aanleiding van het essay dat Rowan van der Stelt bij ons heeft geschreven aan de hand van haar scriptie, is zij uitgenodigd om mee te doen met een project van 3FM Tussenuur over het slavernijverleden van Nederland. Bekijk hier de beelden.

Recensies

Onze recensies van recente boeken, films/series en tentoonstellingen worden geschreven door auteurs uit onze recensenten-pool. Wil je ook regelmatig recensies voor ons schrijven? Mail ons dan je cv en vertel ons over welke onderwerpen/thema’s je zou willen schrijven.

Hier, hier en ook hier vind je een aantal mooie voorbeelden.

Tijdschrift voor geschiedenis

Sinds 2017 is Uitgeverij Jonge Historici daarom een samenwerking aangegaan met Tijdschrift voor Geschiedenis, het enige volledig Nederlandstalige tijdschrift met A-status voor wetenschappelijk historisch onderzoek. Doel van de samenwerking is om het academisch publiceren voor jonge historici toegankelijker te maken. We bieden de mogelijkheid om onder begeleiding van een daartoe aangesteld team binnen de uitgeverij je scriptie of paper om te schrijven tot een in TvG publicabel artikel. We denken mee over de geschiktheid van je voorstel en nemen de tijd om samen met jou je artikel zoveel mogelijk te laten voldoen aan de kwaliteitseisen die worden gesteld aan stukken in TvG. Zo maken we de kans dat je artikel geaccepteerd wordt zo groot mogelijk. Om dit proces goed te laten verlopen zit onze redacteur Lieke Smits namens Jonge Historici in de redactie van TvG.

Wat wij van jou vragen is een artikelvoorstel van circa 500 woorden, waarin je ons duidelijk maakt wat je onderzocht hebt, waarom dat relevant is voor zowel deskundigen op jouw terrein als algemene lezers, en wat de focus van je artikel zal worden. Twee van onze redacteuren zullen dit voorstel lezen en als zij overtuigd zijn, zullen ze je vragen het voorstel uit te werken tot een uitgebreide opzet voor je artikel. Dit helpt je om alvast na te denken hoe je jouw scriptie van meestal rond de 30.000 woorden, gaat vertalen naar een artikel met een maximale omvang van 8.000 woorden. Je maakt een grove indeling van deze woorden, denkt na welke bronnen en analyses je wilt uitlichten, en hoe je je artikel gaat opbouwen. Wanneer dit voorstel ook is goedgekeurd, kun je de eerste versie van je artikel gaan schrijven. Na onze feedback op de eerste versie heb je nog de mogelijkheid een tweede versie in te leveren.

 

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven