Het schrijven van een longread

Het schrijven van een longread is een vast onderdeel van het publicatieproces van Uitgeverij Jonge Historici. Als je een scriptie naar ons stuurt, en deze wordt geaccepteerd, krijg je een redacteur aangewezen die jou niet alleen helpt met het perfectioneren van de scriptie, maar ook met het opzetten en uitwerken van dit toegankelijke, kortere artikel.

De longread is een stuk van 1.500 tot 2.000 woorden, waarin jij een interessant aspect van jouw scriptie uitwerkt. Je kunt bijvoorbeeld de wonderbaarlijkste anekdote uit je scriptie centraal zetten, die ene interessante bron als uitgangspunt nemen, of meer vertellen over een van de belangrijkere personen uit je onderzoek. Ben je tijdens het schrijven van je scriptie een deelonderwerp of persoon tegengekomen, waar je graag meer over had willen schrijven, maar die net te ver van het onderwerp verwijderd was om dieper op in te kunnen gaan, dan is de longread de perfecte kans om dit toch te kunnen doen.

De longread wordt een week eerder gepubliceerd dan je scriptie, en dient dus als een introductie of smaakmaker voor je langere werk. Het is dus nadrukkelijk geen samenvatting van je scriptie. Als de lezers immers al een samenvatting van je scriptie hebben gelezen, is de scriptie zelf een stuk minder interessant.

Bij de evaluatie van een scriptie, kijken wij ook naar de bijgeleverde opzet van de longread. Een zeer interessant en prikkelend onderwerp weegt mee in onze beoordeling, dus denk hier goed over na.

 

Back to Top