Onze vrouw in Wales: Waarom een Welshman geen Engelsman is

Al op mijn eerste dag word ik geconfronteerd met de voor de buitenstaander vrij complexe verhouding tussen Wales en Engeland. Terwijl ik doorweekt mijn nieuwe huis binnen strompel, kom ik klem te zitten in de deuropening met mijn twee gigantische koffers. Gefrustreerd en vermoeid flap ik eruit dat ik niet had gedacht dat het zo regenachtig zou zijn in Engeland. Mijn huisbaas, die mij is voorgegaan en in de donkere doch droge gang op mij staat te wachten, bast met zijn zware en met Schotse ‘R’ doorspekte stem: ‘you’rrre not in England, you’rrre in Wales. That’s a mistake that most Welsh don’t apprrreciate.’

Daar, in die persoonlijke strijd tijdens één van mijn eerste Swansea-momenten, had ik mijn les al geleerd en de afgelopen maanden is die alleen nog maar duidelijker geworden. Geleidelijk heb ik via mijn Britse team- en klasgenoten de kleine en grote verschillen ondervonden tussen de twee landen die voor veel buitenlanders beiden voor het gemak doorgaan als ‘Engeland’. Voor iedereen die eenzelfde debacle op hun eerste dag in Wales wil voorkomen: hier volgt mijn ervaring met de culturele verschillen.

De annexatie van Wales

Maar zoals een historicus betaamt eerst een kort historisch overzicht, want de geschiedenis van Wales is lang en zoals zovelen gevuld met oorlogen, krijgsheren, verval en bloei. In het pre-middeleeuwse tijdperk was er contact met Engelse gebieden, maar pas vanaf 1282 werd dat intensief. De Engelse koning Edward I lijfde verschillende Welsh koninkrijkjes in en bouwde talloze burchten om het land onder controle te houden. Voor hij stierf gaf hij zijn zoon de titel ‘Prins van Wales’, een titel die tot op heden wordt gebruikt.  

Het ‘samenleven’ tussen de twee ‘landen’ ging tamelijk goed maar Wales was duidelijk de ondergeschikte in de relatie. Zo werd het met de Penal Laws against Wales uit 1402 verboden voor Welshmen om wapens te dragen of om een kasteel te bezitten. Deze wetten waren een reactie op de opstand die twee jaar daarvoor was begonnen en tot 1415 zou duren. De rebellie kwam later bekend te staan als de ‘Laatste Onafhankelijkheidsoorlog’.

In 1536 werd, onder de befaamde koning Hendrik VIII, de Welsh variant van de Act of The Union gesloten. Wales moest voortaan het Engelse wettenstelsel implementeren en kwam daarmee wederom onder meer controle van de Engelse troon te staan. Met de aanvullende Laws in Wales Acts uit 1542 werd Wales officieel geannexeerd; sindsdien zijn er geen onafhankelijkheidsoorlogen meer gevochten.

Het Verenigd Koninkrijk
Samen met Noord-Ierland en Schotland maken Engeland en Wales deel uit van het Verenigd Koninkrijk dat is gelegen op het eiland ‘Groot-Brittannië’ (bij deze is dat verschil ook meteen benoemd). Dit koninkrijk kwam in zijn huidige vorm in 1800 tot stand met de Acts of the Union. De rol van Wales hierin was minimaal omdat het geen soevereine zeggenschap had: het ontbrak het land namelijk aan een eigen parlement. Het werd vanuit London geregeerd en zou pas in 1997 haar eigen Nationale Volksvertegenwoordiging krijgen waarin onder andere Plaid Cymru (Partij van Wales) met elf van de zestig zetels vertegenwoordigd is.

Welsh Culture
Ondanks het feit dat Wales zo lang vanuit Engeland werd bestuurd kent het alsnog een sterke eigen cultuur, iets wat twee teamgenoten ook benoemen als het voornaamste verschil met de ‘grote buur’: ‘Het belangrijkste culturele verschil is taal en erfgoed die nog altijd leven in de sterke gemeenschap. De Welsh cultuur is puur en rijk in haar lange geschiedenis terwijl de Engelse cultuur sterk is beïnvloed van buitenaf.’

De Welsh zijn trots op deze eigen geschiedenis, traditie en taal. Desondanks staan deze factoren, voornamelijk de taal, onder druk. Nog maar negentien procent van de bevolking spreekt Welsh, ondanks dat de maatschappij vrijwel geheel tweetalig lijkt. Verkeersborden, folders en websites, allen geschreven in de twee talen die vrijwel niets met elkaar gemeen hebben. Dit is echter eerder een ‘middel tot’ dan een ‘resultaat van’. Het is namelijk via deze weg dat de regering probeert te werken naar een werkelijk tweetalig Wales, een project dat door veel Welshmen wordt gesteund maar waarschijnlijk nog jaren zal duren.

Er is dus nog altijd een nationaal sentiment aanwezig maar deze komt voornamelijk naar boven wanneer je een Welshman voor Engelsman aanziet, óf wanneer Wales tegen Engeland moet rugbyen. Een aantal weken geleden streden de twee nationale teams tegen elkaar in de Rugby Six Nations Cup, een bijzondere ervaring voor mij, want hoe vaak maak je het mee dat er evenveel supporters van beide teams aanwezig zijn als het gaat om een nationale wedstrijd? Wellicht verwacht je een vijandige sfeer, maar niets was minder waar.

De dampende ruimte in het hoofdgebouw van de universiteit was tot de nok toe gevuld en de lallende supporters van beide teams sloegen pinten bier achterover en volgden gearmd of bij elkaar op schoot de wedstrijd. De bijbehorende spreekkoren wisselden elkaar af en lieten elkaar uitzingen. Dat Engeland op een gegeven moment met 19-0 voorstond deed de gemoederen niet minderen. In tegendeel: ze schreeuwden samen, dronken samen, lachten samen. En na de laatste zinderende tien minuten waarin Wales terugkwam naar 25-21, troostten de Engelsen hun vrienden waarna gezamenlijk de pub indoken. Er zijn dus nog altijd voldoende culturele overeenkomsten.

Verder lezen:

http://gov.wales/topics/welshlanguage/?lang=en

http://www.bbc.co.uk/wales/history/sites/themes/periods/tudors_06.shtml

http://www.parliament.uk/about/living-heritage/evolutionofparliament/legislativescrutiny/act-of-union-1707/

carmen_nelissenCarmen Nelissen is op dit moment derdejaars bachelorstudente aan de Universiteit Utrecht. Hier houdt zij zich voornamelijk bezig met recente, Europese geschiedenis, een thema dat ook het onderwerp vormde van haar thesis afgelopen half jaar. Na het schrijven van haar scriptie is ze naar Swansea, Wales, gegaan om hier in het kader van een Erasmus Exchange vakken te volgen. Voor Jonge Historici zal zij dit half jaar verslag doen vanuit de Welshe Valleys. 

Berichten gemaakt 1231

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven