24 september: Workshop | Storytelling voor historici

Historici zijn dagelijks bezig met verhalen. Ze maken vanuit historische bronnen een beeld van het verleden en doen dat eigenlijk altijd in woorden. Welke woorden je kiest, hoe je zinnen formuleert en uiteindelijk je verhaal opbouwt zijn dus enorm belangrijk.

Goede verhalen moet je goed vertellen. Om de nieuwe generatie historici hiervoor de vaardigheden te geven, organiseert de Stichting Jonge Historici een speciale workshop: Storytelling voor historici. De workshop wordt gegeven door de Jonge Historicus van het Jaar 2021 @tijmendokter. Voordat hij Publieksgeschiedenis studeerde heeft Tijmen de studie Docent Theater afgerond. Hij weet dus alles over het meeslepend kunnen overdragen van een verhaal. Onder zijn begeleiding ga je een dag lang stoeien met elementen als zintuiglijkheid, spanningsboog, opbouw en structuur, emotie, perspectief, en nog veel meer. Tijdens de workshop staat dus niet de inhoud van het historische verhaal centraal, maar de vorm waarin je het vertelt.

Praktische informatie:
De workshop wordt twee keer gegeven: de eerste keer op 24 september in Utrecht in Het Utrechts Archief. De workshop duurt van 12:30 tot 17:00. In het ochtenddeel ga je aan de slag met concrete technieken en trucs op het gebied van storytelling. We kijken naar goede voorbeelden en proberen er samen achter te komen wat een verhaal aansprekend maakt. In de middag ga je zelf, met een zelfgekozen historisch thema, onderwerp of onderzoek, aan de slag. Je vertaalt de bestaande inhoud naar nieuwe woorden, zodat iedereen aan je lippen hangt!

Een of twee deelnemers krijgen uiteindelijk de kans om hun verhaal voor te dragen tijdens de finaleavond van de Jonge Historicus van het Jaar-verkiezing 2022.

Aanmelden:
Op beide workshopdagen is er plaats voor maximaal tien deelnemers. Deelname is gratis, en je kunt je inschrijven via de link in bio!

Aanmelden kan t/m 17 september. Een week voor de workshop krijg je een kleine voorbereidingsopdracht, waar je 30-45 minuten mee bezig zal zijn.

Berichten gemaakt 1235

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven