A Lion’s Story

Evolution of the Historiography of Luxembourg in the 1830s

Samenvatting

Als klein land wordt er maar weinig over de geschiedenis van Luxemburg geschreven, laat staan over de geschiedschrijving zelf. Toch is het een onderwerp dat heel interessant kan zijn, vooral als je wilt weten hoe het komt dat de bevolking in Luxemburg zich duidelijk een volk apart vindt. De Belgische Revolutie van 1830-1839 is in heel Nederland bekend, maar had ook voor de onafhankelijkheid van Luxemburg grote gevolgen. Meerdere Luxemburgse geschiedschrijvers hebben hier over geschreven, in verschillende periodes. Albert Calmes (1881-1967) en zijn zoon Christian Calmes (1913-1995) zijn hier twee voorbeelden van. Albert schreef een boek over deze periode in 1939, toen de Luxemburgse onafhankelijkheid door Nazi-Duitsland werd bedreigd, dat duidelijk bedoeld is om Luxemburg als uniek land te beschrijven met een eigen geschiedenis, onafhankelijk van Duitsland. Toen Christian zijn eigen boek schreef in 1989 was Luxemburg erg veranderd, en de methodes en prioriteiten van geschiedschrijving ook. Het verschil in hoe de twee auteurs de periode 1830-1839 beschrijven geeft veel inzicht in hoe de geschiedschrijving in Luxemburg is veranderd door de jaren heen. Het wordt ook heel duidelijk wat de prioriteiten waren van Luxemburgse geschiedkundigen zoals Albert en Christian Calmes, en wat zij als doel van een geschiedkundige tekst beschouwden. Met behulp van een Luxemburgs historiografisch boek, Inventing Luxemburg, kunnen de twee auteurs beter beschreven worden.

Geïnteresseerd geraakt en wil je meer lezen? De volledige scriptie is hier op deze pagina te lezen.


Bron afbeelding header: ”Luxemburg vanuit het Fetschenhof’ Schilderij uit 1870 van Nicolas Liez (1809-1892). Collectie Musée national d’archéologie, d’histoire et d’art. © = Public domain.


Daniel de Jong (Luxemburg, 2001) studeerde Geschiedenis in Utrecht, met minors in Asian Studies en Middle Eastern Studies. Hij is voornamelijk geïnteresseerd in politieke geschiedenis, en de invloed van de geschiedenis op de hedendaagse samenleving. Hij is op het moment bezig met de MA ‘History of Politics and Society’ aan de Universiteit Utrecht, waarvoor hij een stage bij een Engelstalige krant in Luxemburg doet.

Berichten gemaakt 1251

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven