Alumni aan het woord – Doe er iets naast!

Als MSc Bestuurskunde blijf ik het op de één of andere manier toch een eer vinden om als historicus (bachelor) te worden aangesproken, dus ik was vereerd toen ik gevraagd werd om een column te schrijven voor dit medium. Mijn loopbaan is immers ver afgedreven van wat de gemiddelde historicus na zijn opleiding doet: ik ben management trainee bij PostNL.

Via een bachelor Geschiedenis en een master Bestuurskunde aan de Radboud Universiteit kwam ik voor een afstudeerstage terecht bij PostNL, en daar ben ik ook na mijn afstuderen blijven plakken. Inmiddels ben ik aan mijn tweede functie bij PostNL bezig en stuur ik een team aan van tien uitzendkrachten en één vaste medewerker, die post openen, sorteren en inscannen voor verschillende bedrijven. Een zeer veelzijdige en uitdagende functie, want in het leidinggeven word je voortdurend voor nieuwe verrassingen gesteld. Het is mede daardoor een fantastische tweede stap in mijn carrière.

De vraag wat mijn studie heeft gedaan om me voor te bereiden op mijn huidige functie is een complexe. Veel vaardigheden doe je immers onbewust op. Echter, vooral mijn nevenactiviteiten (redacteur en webredacteur bij het Algemeen Nijmeegs Studentenblad, secretaris van de Universitaire Studentenraad en oprichter en lijsttrekker van studentenpartij asap Nijmegen, mijn stage bij PostNL en mijn buitenlandstudie in Münster en –stage in Nieuw-Zeeland) hebben ervoor gezorgd dat ik aan de nodige stevigheid en ervaring heb gewonnen tijdens mijn opleiding. Ik kan sneller schakelen, weet wat het is om onder druk te staan, heb een mening leren vormen en snel, correct en scherp te kunnen schrijven. Ik zou dan ook iedereen aanraden om iets naast zijn studie te doen, want qua ontwikkeling van je persoonlijkheid kun je door middel van de juiste nevenactiviteiten (die bij jou passen en die jij leuk vindt) grote stappen zetten.

Echter, ook in mijn studie Geschiedenis heb ik veel geleerd. Je leert veel informatie te verwerken, multidisciplinair en vanuit verschillende invalshoeken te denken (en je ook in te leven in anderen), en met de opdrachten leer je debatteren, een mening te vormen, te presenteren en een betoog uiteen te zetten, zowel in woord en geschrift. Eigenlijk vind ik de geschiedenisopleiding ondergewaardeerd op de arbeidsmarkt. Jammer, maar het is niet anders. Als historicus zul je er dan maar het beste van moeten maken en juist daarmee kunnen nevenactiviteiten je helpen. Ik zou dan ook niet alleen historici, maar alle studenten willen aanraden om iets naast hun studie te doen, wat het ook is, om je persoonlijkheid verder te kunnen ontwikkelen en je steviger in je schoenen staat als dat masterdiploma in je handen wordt geschoven.

Daarnaast wil ik als tip meegeven: solliciteer met zelfvertrouwen en bravoure. In tegenstelling tot wat velen suggereren, heb je als geschiedenisstudent veel in je mars. Wees daarvan overtuigd en probeer ook werkgevers daarvan te overtuigen. Een portie zelfvertrouwen brengt je een heel eind – al wil ik daarmee allerminst zeggen dat het gemakkelijk is. Je kunt het echter altijd gemakkelijker voor jezelf maken.

Ten slotte: als werknemer bij een groot bedrijf doe ik niets meer met mijn opleiding Geschiedenis. Ik vind het te ver gaan om te zeggen dat ik de vakinhoudelijkheid mis. Ik was geïnteresseerd in politieke en menselijke aspecten van de geschiedenis, en die vind je ook terug in politiek, actualiteit en bedrijfsleven. Ik merk wel dat ik gepassioneerd ben over geschiedenis en daar dan ook veel over kan vertellen. Maar om nu te zeggen dat ik graag op dagelijkse basis historisch inhoudelijk werk zou willen doen: niet perse.

Of je moet post willen zien als historisch inhoudelijk, maar dat is een heel andere discussie.

Wil je meer horen over jonge historici en de arbeidsmarkt? Op 22 november organiseren wij het evenement ‘Maak werk van geschiedenis.’ Je kan je hier aanmelden. 

DSC_4804Mart Waterval (25) ging na zijn bachelorstudie Geschiedenis aan de Radboud Universiteit voor een master Bestuurskunde. Via een masterstage bij PostNL is hij in het traineeship van dit Nederlandse postbedrijf ingestroomd. Tijdens zijn studie was Mart redacteur en webredacteur van het Algemeen Nijmeegs Studentenblad, richtte hij studentenpartij asap op, zat hij als secretaris in de Universitaire Studentenraad van de RU en liep hij stage in Nieuw-Zeeland bij New Zealand Post.

Berichten gemaakt 1241

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven