Alumni aan het woord: Ervaring die bij je past

Ieder jaar kiezen honderden eerstejaars studenten voor de studie Geschiedenis, maar waar komen historici eigenlijk terecht na hun afstuderen? De komende weken laten we alumni aan het woord over hun carrière, de moeilijkheden en de mogelijkheden waar zij tegenaan zijn gelopen. Ze beschikken over uiteenlopende vaardigheden en interesses en daar horen verschillende loopbanen bij. Een ding hebben ze echter allemaal gemeen: ze hebben de meest interessante studie gedaan die er maar is! Hieronder lees je het verhaal van Sarah over de onderzoekende mindset van de historicus.

De vele interessegebieden die ik als gymnasiast koesterde, deden me lang twijfelen over mijn studiekeuze. Het zal sommige lezers wellicht verbazen dat ik juist voor geschiedenis koos, niet alleen vanwege mijn belangstelling voor het ontwerp, maar ook vanwege de brede carrièremogelijkheden. Als historicus kun je haast overal aan de slag: bij de overheid, in het bedrijfsleven en consultancy, het onderwijs, de media, de culturele en recreatieve sectoren en zelfs in de ICT. Een historicus wordt mijns inziens namelijk gekenmerkt door een bepaalde onderzoekende mindset en een set brede analytische vaardigheden, die in het dagelijks leven écht niet alleen in een archief goed van pas komen.

Kortom, ik ben blij dat ik voor de studie Geschiedenis heb gekozen, maar eigenlijk ben ik achteraf gezien nog veel gelukkiger met mijn masterkeuze. Ik voelde destijds weinig noodzaak om me te specialiseren in de twaalfde- en vroeg dertiende-eeuwse Anglo-Normandische (expansie)politiek, waar ik met veel plezier mijn bachelorscriptie aan gewijd had, maar had behoefte aan een meer praktische toepassing van mijn historische kennis. Die vond ik in de master Publieksgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. In slechts een jaar tijd leerde ik met een kleine, gezellige groep studiegenootjes de theorie achter en praktijk rondom het overdragen van historische kennis op een breed publiek, evenals wat handige life skills, zoals het bouwen van een website en het filmen en monteren van een historische documentaire. Kennis waar iedere jonge historicus in het digitale tijdperk baat bij heeft.

De master toonde me dat er nog zoveel meer beroepsmogelijkheden zijn om historische kennis bij in te zetten. Voor mij stond echter allang vast wat ik wilde doen: de museumwereld in. Na twee leuke en leerzame stages bij de reizende tentoonstelling 200 Greatest Paintings en het Amsterdam Museum, ben ik in mijn eigen onderneming in de culturele sector begonnen. Als publiekshistoricus met veel kunsthistorische kennis functioneer ik inmiddels al twee jaar lang met erg veel plezier in de functie van junior conservator bij het Amsterdam Museum. Hier doe ik (kunst)historisch onderzoek, werk ik mee aan het produceren van tentoonstellingen en houd ik me bezig met de grootschalige ontsluiting van de meer dan 80.000 objecten tellende collectie. Daarnaast word ik ingehuurd voor kleinere projecten, door opdrachtgevers als Museum Hilversum en het Nederlands Vestingmuseum.

De positie bij het Amsterdam Museum heb ik gekregen dankzij mijn inzet tijdens de zes maanden durende stage voor het team conservatoren. Want al geeft de studie geschiedenis je een brede algemene ontwikkeling en een groot talent voor analyse, onderzoek en overdracht mee, praktijkervaring blijft toch echt onontbeerlijk in het vinden van een baan in je vakgebied. En of je die nu vindt in nevenactiviteiten naast je studie, tijdelijke (bij)baantjes of het lopen van verschillende stages (zoals ik), ik raad het iedere (aanstaande) historicus aan om zich te verdiepen in de mogelijkheden. Je hoeft echt niet verplicht een jaar in het buitenland te studeren of lid te worden van een vereniging met veel verplichtingen om later aan een baan te komen – ga op zoek naar de ervaring die bij jou past. Deze zal je namelijk onvermijdelijk naar het pad leiden waar jij je het prettigst bij voelt. En dat lijkt mij uiteindelijk toch de plek waar iedere historicus, ieder persoon, terecht wil komen.

Portret conservator, Amsterdam Museum, BijbelsMuseum, 29-06-2015

Wil je meer horen over jonge historici en de arbeidsmarkt? Op 22 november organiseren wij het evenement ‘Maak werk van geschiedenis.’ Je kan je hier aanmelden. 

Sarah Remmerts de Vries is een ondernemende publiekshistoricus met een hart voor museaal en cultureel erfgoed. Sinds begin 2015 is Sarah met veel plezier werkzaam als junior conservator bij het Amsterdam Museum. Daarnaast wordt haar onderneming, Praesens Historicum, door meerdere musea en instanties ingezet voor onder meer tentoonstellingsproductie, (digitale) collectieontsluiting en het ontwikkelen van educatief lesmateriaal.

 

Berichten gemaakt 1273

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven