Alumni aan het woord: Geschiedenis en journalistiek, een relevante combinatie

Ieder jaar kiezen honderden eerstejaars studenten voor de studie Geschiedenis, maar waar komen historici eigenlijk terecht na hun afstuderen? De komende weken laten we alumni aan het woord over hun carrière, de moeilijkheden en de mogelijkheden waar zij tegenaan zijn gelopen. Ze beschikken over uiteenlopende vaardigheden en interesses en daar horen verschillende loopbanen bij. Een ding hebben ze echter allemaal gemeen: ze hebben de meest interessante studie gedaan die er maar is! Vandaag vertelt Ieke over de relevante combinatie van journalistiek en geschiedenis.

Van journalistiek naar geschiedenis
Geschiedenis. Ik herinner me het vooral als een vak op de middelbare school dat ik echt wel interessant vond, maar waarvan ik nooit had gedacht dat ik het zou gaan studeren. Ik wilde de journalistiek in, en in mijn ogen kon dat maar via één weg: de opleiding Journalistiek. Dus begon ik na het VWO met veel enthousiasme op het HBO. Dat bleek alleen een beetje tegen te vallen: veel vakken waren weinig uitdagend. Toen realiseerde ik me dat er meer (en misschien zelfs betere) wegen waren om in de journalistiek terecht te komen. Ik behaalde mijn propedeuse en ging naar de Universiteit Utrecht, waar ik begon aan Taal- en Cultuurstudies, een brede opleiding waarbij alle vakken van geesteswetenschappen gecombineerd kunnen worden. Misschien niet de beste keuze, want op drie cursussen na heb ik alleen maar geschiedenisvakken gevolgd. Ik realiseerde me al snel: geschiedenis is interessant en – zeker in combinatie met journalistiek – héél relevant.

Droomstage
Ik koos voor de hoofdrichting Politieke Geschiedenis en wist toen zeker waar ik (een niet-verplichte) stage wilde lopen: op de redactie van het geschiedenisprogramma Andere Tijden. Ik stuurde ruim op tijd een sollicitatiebrief en met succes: ik kreeg mijn gedroomde stage. Hier zag ik van dichtbij hoe een uitzending gemaakt werd en hoe sterk geschiedenis en actualiteit met elkaar verweven zijn. Van die stage heb ik nu nog steeds profijt: ik deed relevante werkervaring op, hield er waardevolle contacten aan over én ontdekte dat ik geschreven journalistiek interessanter vond dan televisie. Omdat ik tijdens mijn studie ook ervaring wilde opdoen met geschreven journalistiek, solliciteerde ik bij het geschiedenisblad van de Universiteit Utrecht. Niet alleen zat daar een leuke, enthousiaste groep studenten, het was ook heel leerzaam om met z’n allen een tijdschrift op te bouwen, van idee tot eindredactie.

Eerste grote mensenbaan
In november 2014 rondde ik mijn bachelorscriptie over Nederlands-Indië af. Het plan was om daarna een half jaar te werken om vervolgens in september te beginnen aan een journalistieke master, maar het liep anders. Ik kwam als stagiair op de redactie van Blendle terecht, een online kiosk waarin losse artikelen uit (inter)nationale media gekocht kunnen worden. Dat was de beste leerschool waar ik terecht kon komen. Elke ochtend stond ik om 5 uur op om de kranten en tijdschriften te lezen en daar de beste stukken uit te halen voor de dagelijkse nieuwsbrief. Niet alleen leerde ik het medialandschap zo heel goed kennen, ik zag ook hoe een goed artikel is opgebouwd. Na een stage van zes maanden kreeg ik een jaarcontract en daarmee had ik opeens een grote mensenbaan. Voor dit werk had ik niet direct iets aan mijn studie, maar ik heb wel binnen Blendle het themakanaal Geschiedenis opgezet. Daar verzamelen onder andere Maarten van Rossem, Ad van Liempt en de Jonge Historici de beste geschiedenisverhalen.

Ervaring
Na anderhalf jaar bij Blendle gewerkt te hebben, ben ik voor de zomer gestopt. Het is tijd voor een nieuwe uitdaging. Ik doe nu freelance werk voor LINDA.-nieuws en begin september start ik op de webredactie van Vrij Nederland. In de toekomst wil ik graag lange verhalen schrijven, waarbij ik de actualiteit kan belichten vanuit de historie. Voor nu leer ik veel van het schrijven van korte online artikelen, doe ik meer ervaring op en bouw ik mijn netwerk uit. Want dat is, zeker binnen de journalistiek, heel belangrijk. Dus als ik een tip mag meegeven: lukt het je om in je studie een stage in te passen of heb je in de zomer twee maanden over, ga ergens stage lopen of meedraaien. Je leert er sowieso van, doet relevante werkervaring op en wie weet hou je er nog iets concreets aan over. Win-win-win!

Ieke

Wil je meer horen over jonge historici en de arbeidsmarkt? Op 22 november organiseren wij het evenement ‘Maak werk van geschiedenis.’ Je kan je hier aanmelden. 

Ieke Schout (1992) behaalde haar propedeuse Journalistiek en volgde daarna de bachelor Taal- en Cultuurstudies aan de Universiteit Utrecht met een hoofdrichting Politieke Geschiedenis. Ze liep stage op de redactie van Andere Tijden en Blendle, waar ze het themakanaal Geschiedenis opzette. Op dit moment is Ieke freelance journalist voor LINDA.-nieuws en na de zomer begint ze op de webredactie van Vrij Nederland.

Berichten gemaakt 1240

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven