Anne van der Sanden, Ravensbrück in interviews. Beelden van concentratiekamp Ravensbrück tussen 1939 en 1945

In deze scriptie doet Anne van der Sanden onderzoek naar de beeldvorming van concentratiekamp Ravensbrück aan de hand van interviews die de USC Shoah foundation in de jaren negentig deed met overlevenden van het kamp.

Hoewel naar Ravensbrück en zijn gevangenen al onderzoek is gedaan, is dit nog nooit gebeurd aan de hand van interviews uit het USC Shoah archief. Deze scriptie stelt aan de hand van dit archief en secundaire bronnen zoals dagboeken, tekeningen en biografieën dan ook de vraag:

Welke beelden van kamp Ravensbrück en zijn gevangenen komen in de interviews met vrouwelijke Nederlands-Joodse overlevenden en met Nederlands-politieke gevangenen van het kamp, die in de periode 1939-1945 in Ravensbrück gevangen zaten naar voren?

Ravensbrück was een concentratiekamp vlakbij Fürstenberg/Havel in Duitsland waar voornamelijk vrouwen gevangen zaten. Het kamp werd in 1938 gebouwd door mannelijke gevangenen uit concentratiekamp Sachenhausen, nadat gewone gevangenissen en kleine concentratiekampen zoals Moringen en Lichtenburg qua capaciteit overvol raakten. Ravensbrück was hiermee de laatste van de zes grote concentratiekampen die voor de Tweede Wereldoorlog gebouwd werden door het Nazi regime, om bedreiging ten aanzien van het regime te voorkomen.[1] Joodse gevangenen waren altijd een minderheid in kamp Ravensbrück. Het totale aantal Joodse gevangenen van het kamp wordt meestal tussen de 15 en de 20% geschat.[2] Meer dan 80% waren politieke gevangenen.

EERST DE LONGREAD LEZEN? DEZE VIND JE HIER!

Noten:

[1] I. Dublon Knebel, Introduction: A Holocaust Crossroads: A Social Historical Perspective, in: A Holocaust Crossroads: Jewish Woman and Children in Ravensbrück (Portland 2010) 2

[2] I. Dublon Knebel, Introduction: A Holocaust Crossroads: A Social Historical Perspective, in: A Holocaust Crossroads: Jewish Woman and Children in Ravensbrück (Portland 2010) 3

 

Berichten gemaakt 1236

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven