Bloemlezing: Duitsland in de wereld

Bloemlezing: Duitsland in de wereld. Historische en actuele perspectieven
Een samenwerking tussen Duitsland Instituut Amsterdam en Jonge Historici

Tegenwoordig is Duitsland een van de gidslanden binnen de EU. Hoe valt de huidige positie van Duitsland in de wereld te verklaren en welke rol speelt het koloniale verleden van het land? Goethe’s beroemde vraag ‘Deutschland? Aber wo liegt es?’ wordt steeds vaker beantwoord door ver buiten de landsgrenzen te kijken. Historici onderzoeken tegenwoordig Germany beyond its borders juist ook om nieuwe inzichten over Duitsland zelf te krijgen. Daarbij spelen actuele thema’s zeker ook een rol. Wat is Duitslands plaats in de wereld? Wat was de relatie tussen Duitsers en Afrikanen, Brazilianen of Chinezen? Hoe pijnlijk was de Duitse koloniale geschiedenis in Rwanda, Namibië of het Chinese Qingdao? Welke beelden hadden Duitse reizigers van Azië ten tijde van de Eerste Wereldoorlog en erna? En hoe optimistisch was het Duitse wereldbeeld begin jaren negentig werkelijk?

Vier jonge historici presenteren tijdens een speciale thema-avond in Spui25 hun bevindingen.

Programma

Hanco Jürgens (DIA) – welkomstwoord, moderator

Tom Menger (Jonge Historici)
‘Räuber, Mörder, Brandstifter, Saatenvernichter und Sklavenhändler (…)’. Daders van Duits koloniaal geweld in Oost-Afrika 1890-1908

Bente de Leede (Jonge Historici)
De Deutsche Kolonialgesellschaft voor en na het Verdrag van Versailles

Vincent Bijman (Jonge Historici)
Oskar von Niedermayer. Diplomaat tussen wetenschap, Wehrgeographie en Wehrmacht

Sam de Graaff (Jonge Historici)
Het jaar 1991 in de Duitse buitenlandse politiek. Mediale berichtgeving over vier mondiale gebeurtenissen (Golfoorlog, val van de Sovjet-Unie, Joegoslavische burgeroorlog, einde van de apartheid)

Aanmelden

Aanmelden kan hier, entree is gratis. Mocht je nou toch niet kunnen komen, laat dat dan even weten en mail naar spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

Berichten gemaakt 1241

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven