Een blik op Canada’s omgang met het trauma van het Indian residential school system
Samenvatting
Op 25 juni 2021 bood de Canadese premier Justin Trudeau publiekelijk zijn excuses aan voor de directe betrokkenheid van de Canadese federale overheid bij het Indian Residential School system (IRS). Tussen 1883 en 1996 werden naar schatting 150.000 inheemse kinderen van tussen de 7 en 15 jaar naar deze christelijke “kostscholen” gebracht, alwaar het christelijke geloof op gruwelijke wijze aan hen werd opgedrongen. Kerk en staat werkten samen in een poging de inheemse cultuur op systematische wijze te onderdrukken en zelfs uit te roeien. Leerlingen werden blootgesteld aan fysieke, mentale en seksuele mishandeling en werden op een vreselijke en inhumane manier gescheiden van hun ouders en gemeenschap.
Inmiddels zijn er excuses aangeboden door Justin Trudeau en paus Franciscus voor de gruwelijkheden rondom de residential schools. Maar in hoeverre zijn deze excuses een poging tot verzoening? Of worden de excuses vooral gebruikt om het vredelievende en multiculturele imago in stand te houden? Aan de hand van het perspectief van inheemse gemeenschappen wordt een antwoord gegeven op deze vraag.
Geïnteresseerd geraakt en wil je meer lezen? De volledige scriptie is hier op deze pagina te lezen.
Bron afbeelding header: The Scream, schilderij door Kent Monkman (2016). Foto via WikiArt. Fair Use copyright.
Danthe Franken (2002) heeft in 2023 haar bachelor Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht afgerond. Ze heeft zich voornamelijk gespecialiseerd in het culturele aspect van de geschiedenis en daarbij een minor in Antieke Cultuur gevolgd. Daarnaast heeft ze stage gelopen aan de UU en onderzoek gedaan naar de banden van de universiteit met het slavernijverleden. Momenteel volgt ze de master Cultuurgeschiedenis en Erfgoed. Ze focust zich voornamelijk op het plaatsen van actueel relevante onderwerpen in cultuurhistorisch perspectief, wat – naar haar mening – ontzettend waardevol kan zijn voor het begrip van onze huidige maatschappij. Zonder verleden bestaat er immers geen heden.