Om half zeven gaat de wekker af. Een nieuwe doordeweekse dag is aangebroken en er staat weer van alles op het programma. Eerst hardlopen, vervolgens ontbijten. Na kennis te hebben genomen van het nieuws, de laatste e-mails te hebben beantwoord en de sociale media te hebben gecheckt, is het tijd om met de trein naar Groningen te gaan.
Als student kun je mij nog regelmatig in de collegebanken vinden. Hoewel, veel contacturen heeft de studie Geschiedenis niet. Aan het einde van de ochtend overleg ik met mijn Carrièrecommissie, van de studievereniging, om nieuwe ideeën te bespreken.
Daarna is het door naar het station, want in de middag staat een afspraak met conservator Paul Rem op Paleis Het Loo gepland. Het Loo is vertrouwd terrein en voelt als een tweede thuis. De afgelopen tien jaar, heb ik met enige regelmaat meegewerkt aan projecten en onderzoek. Altijd met groot plezier!
De dag is nog niet voorbij, want van Apeldoorn reis ik naar Den Haag. Hier vindt een tweedaagse conferentie plaats voor leden van alle verschillende politieke jongeren partijen. Ik eet wat, kleed mij om, en loop de Tweede Kamer binnen.
Het reizen tussen het noorden, zuiden, oosten en westen van Nederland is geen straf. Eerder de normaalste zaak van de wereld. Misschien weet je niet beter als je op Terschelling groot bent geworden en dus gewend bent om te reizen als je ergens (lees: het vaste land) heen wilt.
Daarnaast toont de dag mijn brede interesse. Niet direct een verrassing, want historici staan erom bekend. Verbinden is ook een terugkomend thema. Verbinden van ideeën, mensen, organisaties en verenigingen is voor mij een levenstaak. Of dat nu gaat over studie, kunst en cultuur of politiek.
In het boek Gezocht: Historicus van Kayleigh Goudsmit kwam nogmaals naar voren dat historici overal aan het werk zijn. Om enkele voorbeelden op te noemen: in de academische wereld, culturele sector, politiek, bedrijfsleven, diplomatie of het onderwijs.
Ik denk dat de Jonge Historicus van het Jaar zich dan ook niet enkel zou moeten richten op één sector. Dat zou niet recht doen aan de variëteit van onze beroepsgroep. Ook kwam naar voren dat studenten het vaak lastig hebben om een carrièrekeuze te maken. Een onderwerp dat mij na aan het hart ligt.
Als Jonge Historicus van het Jaar 2018 zou ik willen verbinden, vertegenwoordigen en promoten. In mijn plan, dat ik op 28 juni zal toelichten, staan een aantal concrete voorstellen om hier invulling aan te geven. Bijvoorbeeld door het bezoeken van alle Geschiedenis studieverenigingen van Nederland en om met verschillende historici een dag mee te lopen.
Door Tom Scheepstra
Tom Scheepstra is een van de drie finalisten in de strijd om de titel van Jonge Historicus van het Jaar 2018. Op 28 juni zal tijdens ‘De Nacht is Jong’ de winnaar bekend gemaakt worden. Bij zijn? Dat kan! Aanmelden kan via deze pagina.