Cultuur snuiven – On-en offline

Geschiedenis is voor nieuwsgierige mensen met een brede interesse, die tegelijkertijd de diepte in willen gaan. En dat ben ik, ten voeten uit. Ik raakte aan zoveel mogelijk perioden en onderdelen van de geschiedenis tijdens mijn bachelor in Groningen en mijn Master Cultuurgeschiedenis in Utrecht. Gaandeweg kwam ik er door stages in verschillende musea achter dat mijn droom en doel is geschiedenis interessant te maken voor een breed publiek, het liefst in de culturele sector. En dan heb je je papiertje, je hoofd vol ambities en je hart vol ideeën… En dan…? Herkenbaar – denk ik – toch?

Nu, twee jaar later, ziet mijn leven er als volgt uit: ik werk inderdaad in de culturele sector. Als ZZP-er werk ik bij de Maand van de Geschiedenis en ik doe een traineeship voor fondsenwerving, waarbij ik onder andere in het Spoorwegmuseum werk. Ook geef ik af en toe rondleidingen en museumlessen. Als hobby ben ik vorig jaar gestart met mijn Instagramaccount ‘Cultuursnuiver’. Als Cultuurhistoricus wil ik daar graag aan mijn omgeving laten zien hoe leuk cultuur kan zijn. Maar waar moet je beginnen? Mijn tips beperken zich niet alleen tot musea: ik bericht over geschiedenis, podcasts, kunst en alle andere vormen die ik de moeite waard vind.

Fondsenwerving, musea en Cultuursnuiver. Als ik dat zo opschrijf, denk ik twee dingen:

  • Dit past bij mij: veel verschillende, inhoudelijke banen en werkzaamheden, allemaal met een link naar Geschiedenis zelf of de vaardigheden die ik er leerde;
  • Het klinkt alsof ik het al aardig ‘op de rit heb’ of zelfs ‘heb gemaakt’.

Is dat zo? Weet ik niet, ik ben voor nu blij met wat ik doe. Voelt het zo? Nee, want als je dit leest, weet je de volgende dingen niet: Is het werk dat je nu doet leuk? Verdien je genoeg geld? Hoeveel sollicitaties heb je gehad voordat je de baan/klus kreeg? Heb je leuke collega’s (vind ik belangrijk)?

Bij mij zijn de antwoorden op de vragen positief, maar tijdens alle carrière-onderdelen van de RUG en UU en tijdens netwerkborrels horen mijn studiegenoten en ik vooral het succesverhaal (mijn alinea 2). Ook worden voornamelijk de Rutger Bregmans van deze wereld en jongste conservators ooit als sprekers uitgenodigd. Fantastische, inspirerende verhalen, maar zelf net stap 1 uitgevogeld (wat wil ik?) en denkend aan stap 2 (hoe kom ik daar?) leidde dit bij mij ook tot paniek: hoe kom ik ooit op de plek die ik wil?

Als jonge historicus van het jaar is het mijn doel historici die in de voor de hand liggende vakgebieden werken + de aangrenzende (neem fondsenwerving) te belichten. Ik wil graag hun succesverhaal horen maar ook de weg ernaar toe. Op deze manier wil ik laten zien hoe veelzijdig geschiedenis is. Zowel online als offline. Dat ben ik, ten voeten uit. Hoe ik dit precies wil doen, presenteer ik op 3 juni.

Door Marit Berends.

Marit Berends is genomineerd voor de titel Jonge Historicus van het Jaar, die door Jong KNHG en Jonge Historicus op 3 juni wordt uitgereikt tijdens ‘Toekomst zoekt Historicus‘.

Berichten gemaakt 1251

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven