Dat’s nog eens een wáár Bataafsch wyfjen!

Een analyse van Het revolutionaire huishouden van Lieve van Ollefen

Samenvatting

‘Van ons, Bataaven, kan, over het algemeen, gezegd worden, dat wy, in onze dochters, der Maatschapye geene waarlyke vrye, fraaje menschen leveren’. Dit schrijft de auteur Lieve van Ollefen (Amsterdam, 1749-1816) in 1798 in het voorwoord van het toneelstuk ‘Het revolutionaire huishouden’.

Eind achttiende eeuw stond de invulling van de positie en rol van de vrouw ter discussie. Van Ollefen schreef bovengenoemd stuk over de opvoeding van vrouwen en hun rol in de maatschappij. Zijn toneelstuk werd eerder door historici geduid als een emancipatoir stuk, al ontbrak een diepgaande historische analyse. Recent hebben twee letterkundigen het stuk onder de loep genomen, waarbij zij de focus legden op respectievelijk de vrouwenrollen en het feministische gehalte van de tekst en haar auteur.

In dit paper worden deze kritieken tegen het licht gehouden en maakt de auteur een eigen, historische analyse van het stuk om antwoord te geven op de vraag in hoeverre ‘Het revolutionaire huishouden’ van Lieve van Ollefen een radicaal emancipatoir toneelstuk te noemen is. Uit het onderzoek blijkt dat voldoende aandacht voor historische context in andere onderzoeksgebieden onmisbaar is als het gaat om het interpreteren van personen, zaken en gebeurtenissen in het verleden en dat onderzoek naar vrouwenemancipatie zich niet hoeft te beperken tot politieke bronnen. Cultuurgeschiedenis kan een bijdragen leveren aan het beeld van de politieke strijd in de Nederlanden gedurende de revolutionaire tijd (1795-1806).

Geïnteresseerd geraakt en wil je meer lezen? De volledige paper is hier op deze pagina te lezen.


Bron afbeelding header: ‘Portret van Lieve van Olefen, door Johannes Cornelis Mertens (1797). Afkomstig uit het Rijksmuseum.


‘Robin Korink (1998) heeft de bacheloropleidingen Geneeskunde en Geschiedenis aan de Vrije Universiteit afgerond. Momenteel is zij bezig met haar coschappen voor de master Geneeskunde. Daarnaast probeert ze haar historische interesse, met name voor revoluties in Europa in de late 18de en vroege 19de eeuw, verder vorm te geven.’

Berichten gemaakt 1256

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven