De Maand van de Geschiedenis in Amsterdam

De Maand van de Geschiedenis met het thema Tussen Droom & Daad is los, in alle provincies. Onze ambassadeurs door het hele land vertellen deze maand welke activiteiten in hun stad je écht niet kunt missen. Deze week neemt Kayleigh Goudsmit ons mee naar de activiteiten die je in de laatste week van de Maand nog kunt beleven in Amsterdam. 

De Maand van de Geschiedenis is al sinds 1 oktober van start – en ondanks alle interessante evenementen die er georganiseerd worden ben ik er pas bij één aanwezig geweest. Wil jij ook op de valreep nog een aantal evenementen in Amsterdam meepakken? Zoek niet verder, hier zijn vijf leuke die de komende week nog georganiseerd worden.

  1. Droom en daad van Abraham Kuyper – herinneringsplaatsen van de Vrije Universiteit

Als VU-alumnus kan ik deze activiteit niet overslaan. Beter dan een historische wandeling door herfstig Amsterdam wordt het deze Maand niet. De Vrije Universiteit werd in 1880 opgericht en in 1884 werd het eerste eigen gebouw in gebruik genomen aan de Keizersgracht 162. Voordat de Vrije Universiteit naar de Boelelaan verhuisde (en de geuzennaam ‘Universiteit van Amstelveen’ zou krijgen) was ook de Vrije Universiteit verspreid over een groot aantal locaties in de stad. Met deze wandeling (9.3km) inclusief audiotour kom je langs 26 herinneringsplaatsen voor de VU. En UvA-studenten, wees gerust: ze liggen allemaal binnen de ring.

Meer informatie: http://www.maandvandegeschiedenis.nl/59346/nl/droom-en-daad-van-abraham-kuyper

     2.  Ontmoet Jan in Verzetsmuseum Junior

“Waarom verstopten ze bij Jan thuis een piloot in de kerk? Waarom moest Jan onderduiken? En waarom moest hij altijd zijn mond houden?” – vragen die bij kinderen op kunnen komen als ze het verhaal van Jan horen. Jan is één van de hoofdpersonen in Verzetsmuseum Junior. Hij maakte als kind de Tweede Wereldoorlog mee. 28 oktober komt Jan langs in het Verzetsmuseum, en kunnen de kinderen hem alles vragen. Leuk als je publiekshistoricus bent (want hoe maak je geschiedenis interessant voor deze doelgroep?), of zo’n jonge historicus dat je nog broertjes of zusjes in de doelgroep hebt.

Waar: Verzetsmuseum
Wanneer: 28 oktober, 14:00-16:00
Prijs: €10 (volwassenen), €5 (kinderen van 7-15 jaar), of zelfs gratis (voor de allerjongste historici, 0-6 jaar)
Meer informatie: http://www.verzetsmuseum.org/museum/nl/bezoekersinfo/activiteiten_en_nieuws/activiteiten/2015/ontmoet-jan-in-verzetsmuseum-junior

  1. Redacteur aan het woord – Speciale rondleiding door Magnum Contact Sheets tentoonstelling

Tijdens mijn eerste Nacht van de Geschiedenis (2010) was ik bij een lezing van Pieter Broertjes, voormalig hoofdredacteur van de Volkskrant. Hij vertelde hoe de krant geschiedenis maakt met voorbeelden van ‘historische voorpagina’s’. Beelden speelden een grote rol in zijn verhaal. Heb je dat destijds gemist, maar wil je wel meer zicht op de rol van iconische beelden in de geschiedenis? De tentoonstelling Magnum Contact Sheets laat aan de hand van originele contactvellen zien hoe journalistieke fotografen werken.

Zit de rondleiding al vol? Ga dan vooral op eigen gelegenheid naar de tentoonstelling om ‘markante historische momenten’ vanaf de jaren 30 tot 2010 te bekijken.

Waar: Foam, Keizersgracht 609
Wanneer: 29 oktober, 18:30
Prijs: €23
Meer informatie: http://www.foam.org/nl/boek-een-bezoek/publiek/redacteur-aan-het-woord-merel-bem

  1.  Van krot naar droomwoning – Fietstocht langs 100 jaar Volkshuisvesting in Amsterdam

Het Jordaanmuseum (JM), Museum Amsterdam Noord (MAN) en Historisch Centrum Amsterdam Noord (HCAN) organiseren een fietstocht ter herdenking van het 100-jarig bestaan van de gemeentelijke Woningdienst. De tocht gaat onder andere langs de Jordaan en de Vogelbuurt in Noord. Deze fietstocht is een mooie manier om meer van de stad te zien en over haar geschiedenis te leren.

Vergeet niet te reserveren via info@jordaanmuseum.nl of 020 6244 695

Waar: Verzameladres: een afgekeurde woning anno 2015, Palmstraat 92A (neem je eigen fiets mee!)
Wanneer: 30 oktober, 13:00 – 16.30 uur
Prijs: €15
Meer informatie: http://www.maandvandegeschiedenis.nl/58504/nl/van-krot-naar-droomwoning

  1. De Nacht van de Geschiedenis

En, last but not least, de Nacht van de Geschiedenis in het Rijksmuseum. Want wanneer heb je de Nachtwacht voor jou alleen (als je snel bent tenminste) en kun je dansen in het atrium van het Rijks? Alleen maar tijdens De Nacht. Daarnaast zijn er nog lezingen van Herman van Rompuy, Ahmed Aboutaleb en Karin Amatmoekrim.

Ook leuk om mee te pakken: de Maarten van Rossum geschiedenistour, die gratis is af te halen bij de informatiebalie.

Waar: Het Rijksmuseum
Wanneer: 31 oktober
Prijs: €30,- (€20,- voor studenten)
Meer informatie: http://www.maandvandegeschiedenis.nl/56895/nl/nacht-van-de-geschiedenis-2015

SONY DSC

Kayleigh Goudsmit (1990) heeft Geschiedenis gestudeerd aan de VU en deed vervolgens een MA  Boekwetenschap  & Handschriftenkunde. Ondanks dat ze geen geschiedenis meer studeert is de liefde nog niet  voorbij: eens een  historicus, altijd een historicus.

Berichten gemaakt 1245

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven