De Maand van de Geschiedenis in Groningen

De Maand van de Geschiedenis met het thema Tussen Droom & Daad is los, in alle provincies. Onze ambassadeurs door het hele land vertellen deze maand welke activiteiten in hun stad je écht niet kunt missen.  Deze week neemt Hadewijch Zwart ons mee naar de to-do’s in Groningen. 

Vijf to do’s in de stad en provincie Groningen in de Maand van de Geschiedenis

In de maand van de geschiedenis, kan onze noordelijkste provincie natuurlijk niet achterblijven. Gedurende 31 dagen zullen er in de provincie Groningen verschillende evenementen en activiteiten plaatsvinden om hieraan gehoor te geven, te beginnen bij:

1. Dag van de Groninger Geschiedenis
Het is al de 29e keer dat dit geschiedenisevenement plaatsvindt in het hoge noorden. Dit jaar zal het thema Tussen Droom en Daad centraal staan. Traditiegetrouw wordt de Dag van de Groninger Geschiedenis gehouden in het gebouw van het RHC Groninger Archieven.
Bezoekers kunnen tussen 11.00 en 17.00 uur onder meer terecht bij muziekoptredens, lezingen, tentoonstellingen en andere presentaties in het teken van de Groninger geschiedenis. Er zijn stadswandelingen, excursies, activiteiten voor groot en klein en de traditionele Informatie- en boekenmarkt. Toegang is gratis.

Waar: RHC Groninger Archieven, Cascadeplein 4 en 10
Wanneer: Zaterdag 10 oktober. 11.00 – 17.00
Meer info: www.dagvandegroningergeschiedenis.nl

2. Groninger Geschiedenis by Bus
Om naast de geschiedenis van de stad ook die van het Groninger Ommeland in het licht te zetten, worden er gedurende de hele maand oktober vijf verschillende busritten over historische Groningse dromen en daden georganiseerd. Alle busritten gaan een verschillend thema binnen de geschiedenis van Groningen door. Zo zal de reis beginnen met een ´Waddentour´ op zaterdag 3 oktober en afsluiten met een ´Zeetour´ op 31 oktober. De andere drie busritten staan in het teken van Gronings mobiel erfgoed met de mobiele droomtour (10 oktober), een architectuurtour (17 oktober) en een landbouwtour (24 oktober).

Waar: De busritten beginnen en eindigen in de stad Groningen (t.o. hoofdstation Groningen, bij Rederij Kool)
Wanneer: 3, 10, 17, 24 en 31 oktober. Van 12:00 uur tot ongeveer 18.00 uur
Prijs: € 20,- per rit (kinderen € 10,-). Tegen betaling kan ook een lunchpakket worden verzorgd.
Kaarten en opgave lunch: vanaf maandag 21 september via VVV Groningen. 0900-202 30 50 (€ 0.15/min), info@vvvgroningen.nl, of Grote Markt 29 Groningen.

3. Studentencongres: De Staat van Terreur
De Groninger studenten laten ook van zich horen en organiseren 9 oktober een congres over terrorisme, De Staat van Terreur. Het doel van dit congres van studievereniging G.H.D. Ubbo Emmius, is om de huidige discussie rondom terrorisme in een bredere context te plaatsen. De hoofdspreker is Peter Knoope, voormalig directeur van het International Centre for Counter- Terrorism (ICCT). Daarnaast worden er verscheidene workshops gegeven rondom het thema.

Waar: Martini Plaza
Wanneer: 9 oktober, 9:30 uur
Prijs: 15 euro 
Meer informatie: 
www.ubbo-emmius.nl

4. Daden en Dromen van Hendrik Werkman
Voor de kunstliefhebbers onder ons, zetten de inwoners van het Groningse dorp Leens de aldaar geboren  schilder H.N. Werkman centraal. Vier weken lang vormt het dorp Leens het decor voor  Werkman gerelateerde activiteiten en manifestaties. Zo kun je een wandeling maken door het dorp dat doormiddel van bordjes een beeld schept over het leven van de familie Werkman. Van 10 oktober tot en met 7 november realiseren inwoners van Leens e.o. 10 muurschilderingen in Leens, het geboortedorp van Werkman. Daarbij laten zij zich inspireren door het werk en leven van de kunstenaar.

Verder is in het Groninger Museum in de stad Groningen, een tentoonstelling te zien over deze eigenzinnige schilder, genaamd  H.N. Werkman (1882-1945) Leven & Werk.

Wanneer: 10, 17, 31 oktober en 7 november (muurschilderingen)
Prijs: Leens: Gratis. Museum: 13 euro
Meer informatie: http://toerisme.groningen.nl/evenementen-groningen/werkman-2015

5. Droom of Nachtmerrie? Belegering door Bommen Berend
In een maand waarin de geschiedenis centraal staat, kan in Groningen de beruchte Prins Bisschop Bernhard “Bommen Berend” von Galen niet overgeslagen worden. Jaarlijks wordt in Groningen nog steeds zijn mislukte poging de stad te veroveren herdacht met een groot feest. Op drie vrijdagmiddagen organiseert Museum de Oude Wolden in Bellingwolde instap-rondleidingen bij de tentoonstelling Onder Vuur met museummedewerker/historicus Tjarko van Dijk. De invalshoek van de rondleiding is het perspectief van Bommen Berend, zijn droom van het herstel van de katholieke orde en een overwonnen  Republiek der Nederlanden en de acties die hij hierbij ondernam.

Op donderdag 29 oktober kun je een lezing van Tjarko van Dijk bijwonen over het historische verhaal achter de tentoonstelling, de dromen en daden van Bommen Berend.

Waar: Hoofdweg 161 9695 AE Bellingwolde
Wanneer: Instaprondleidingen: op  9, 16 en 23 oktober 14:00. Lezing: 29 oktober 20:00
Prijs: 4,50 (voor entree museum, zowel rondleidingen als lezing)
Meer informatie: http://www.maandvandegeschiedenis.nl/58071/nl/lezing-quot-bommen-berend-droomt-al-in-1665-van

unnamed

Ambassadeur van Jonge Historici in Groningen Hadewijch Zwart (22), studeert momenteel geschiedenis aan de RUG  (Rijksuniversiteit Groningen). Daarnaast is ze bezig met het schrijven van haar bachelor scriptie en loopt ze stage bij  Stichting Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen (OVCG).

 

Berichten gemaakt 1236

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven