De Maand van de Geschiedenis in Nijmegen

De Maand van de Geschiedenis met het thema Tussen Droom & Daad is los, in alle provincies. Onze ambassadeurs door het hele land vertellen deze maand welke activiteiten in hun stad je écht niet kunt missen.  Deze week wijst Lema Salah je op de leukste onderdelen tijdens het evement 024Nijmegen. 

De oudste stad van Nederland heeft een eigen draai gegeven aan de Maand van de Geschiedenis met het jaarlijks terugkerende evenement 024Nijmegen, voorheen 24uur Nijmeegse Geschiedenis. Drie dagen lang worden drie prominente locaties in de binnenstad omgetoverd tot historische middelpunten. Waar moet je zijn? Lees maar even mee!

1. Vrijdag 23 oktober
Op vrijdagavond wordt de aftrap gegeven met een groots openingsprogramma: Nijmegen Draait Door! Gastheer is wethouder cultuurhistorie Ben van Hees, met aan zijn zijde bijzonder hoogleraar Nijmeegse Geschiedenis Dolly Verhoeven, die onder anderen de Prijs der Nederlandse Publieksarcheologie uitreiken. In een informele setting wordt 024Geschiedenis gestart met flitslezingen, prikkelende columns, muziek en volop ruimte voor ontmoeting, want tijdens deze ‘historische’ avond wil je zien en gezien worden!

Wanneer: Vrijdag 23 oktober, 20.00
Waar: St. Stevenskerk
Prijs: gratis
Meer info: http://www.maandvandegeschiedenis.nl/57543/nl/nijmegen-draait-door

2. Zaterdag 24 oktober
De volgende dag kun je je hart ophalen in het culturele centrum van de stad op de Mariënburg, waar je onder andere in het LUX, Huis van de Nijmeegse Geschiedenis en op het Koningsplein terecht kunt voor een veelzijdig en inspirerend programma voor jong en oud. Er staan maar liefst 19 activiteiten op het programma!

Wat je op zaterdag in ieder geval niet mag missen is de Grote Nijmeegse Geschiedenis Quiz 2015 in het LUX. Maar liefst 5 organisaties zijn bij elkaar gekomen om, na het succes van verleden jaar, wederom een prachtige historische quiz neer te zetten. Iedereen is vrij om een eigen team samen te stellen en de strijd aan te gaan. Word jij dé geschiedeniskenner van de oudste stad van Nederland? De Grote Nijmeegse Geschiedenis Quiz is een initiatief van Uitgeverij VanTilt, historische vereniging Numaga, Regionaal Archief Nijmegen, studievereniging GSV en Ex Tempore, het landelijk bekende, officiële afdelingsblad van de Radboud Universiteit.

Wanneer: Zaterdag 24 oktober,  17.00-19.00
Waar: LUX
Prijs: gratis
Meer info: http://www.maandvandegeschiedenis.nl/57842/nl/de-grote-nijmeegse-geschiedenisquiz-2015

Op zaterdag mag je je ook opnieuw bewegen naar de St. Stevenskerk, voor de tweede tip, waar je kennis kan maken met meer dan dertig historisch gerelateerde organisaties en verenigingen die tijdens een bruisende Historische Markt zichzelf presenteren. Zo zullen studenten van de Radboud Universiteit posterpresentaties verzorgen rondom het actuele thema: “Vreemdelingen en vluchtelingen”. De bezoeker wordt echter niet alleen geprikkeld om te kijken en luisteren, maar ook om interactief deel te nemen.

Wanneer: Zaterdag 24 oktober, 11:00-15:00
Waar: St. Stevenskerk
Prijs: gratis
Meer info: http://www.maandvandegeschiedenis.nl/57544/nl/nijmegen-pakt-uit

3. Zondag 25 oktober
Op de derde en laatste dag, verplaatsen we ons naar het historische hart van de stad, het Valkhofkwartier. Hier mag de geschiedenisliefhebber zichzelf nog één keertje onder laten dompelen in het rijke verleden van Nijmegen. Wat je op zondag niet mag missen? Voor het eerst sinds 1947 is de Duitse bunker, die verstopt ligt in de Valkhofheuvel, weer toegankelijk. Dit is het enige Duitse vestingwerk in Nijmegen uit de Tweede Wereldoorlog. De bunker werd door de Duitsers gebruikt om de Waalbrug te verdedigen. Bezoek de bunker en ervaar een historische sensatie als nooit tevoren!

Wanneer: Zondag 25 oktober, vanaf 13:00
Waar: Valkhofpark
Prijs: gratis
Meer info: http://www.maandvandegeschiedenis.nl/57911/nl/valkhofbunker

Ook leuk voor de kids: de familietentoonstelling High Tech Romeinen waar kinderen kennis maken met ‘historische’ technische snufjes van de Romeinen. Bovendien worden ze uitgenodigd om interactief deel te nemen voor de echte Romeinse beleving!

Wanneer: Zondag 25 oktober, vanaf  11:00
Waar: Museum het Valkhof
Prijs: 3,50 euro (exclusief entreeticket)
Waar: http://www.maandvandegeschiedenis.nl/57903/nl/high-tech-romeinen

LemaSalahRedacteur bij Uitgeverij Jonge Historici en ambassadeur in Nijmegen Lema Salah (25), volgt momenteel de Research Master Historical Studies aan de Radboud Universiteit te Nijmegen. Daarnaast is ze bestuurslid en redacteur bij historisch blad Ex Tempore en is ze examentrainer bij Stichting Studo. In het verleden heeft ze stage gelopen bij het Regionaal Archief Nijmegen en is ze voorzitter geweest van studentenvereniging Amnesty International Students Nijmegen. Een bezige bij, die haar enthousiasme en werkervaring wil inzetten bij Jonge Historici.

Berichten gemaakt 1251

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven