De Maand van de Geschiedenis in Utrecht

De Maand van de Geschiedenis met het thema Tussen Droom & Daad is los, in alle provincies. Onze ambassadeurs door het hele land vertellen deze maand welke activiteiten in hun stad je écht niet kunt missen.  Deze week leidt Iris van der Knaap ons langs alle to-do’s in Utrecht. 

Vijf tips voor de Maand van de Geschiedenis in Utrecht

Deze oktober is het weer de Maand van de Geschiedenis, met dit jaar als thema: Tussen Droom & Daad. De aftrap vond plaats op 30 september in Beeld en Geluid in Hilversum, waarna erover het hele land verspreid vele activiteiten plaats zullen vinden. Nu we misschien niet allemaal de tijd en het geld hebben om stad en land af te reizen, zijn hier vijf tips voor activiteiten van de Maand van Geschiedenis in Utrecht!
1. Componistenrondleiding in Museum Speelklok door Conservator Marieke Lefeber

Museum Speelklok is hét museum voor automatische spelende muziekinstrumenten wereldwijd! Voor de Maand van de Geschiedenis geeft conservator Marieke Lefeber op 3 oktober om 11.00 uur en op 10 oktober om 11.00 uur en 12.00 uur een rondleiding. Wees er snel bij, de rondleiding van 3 oktober is al uitverkocht!

Waar: Museum Speelklok, Utrecht (stad)
Wanneer: 3 (10.00 uur) en 10  oktober (10.00 en 11.00 uur)
Hoe: Aanmelden via info@museumspeelklok.nl
Kosten: €11,00, gratis met museumjaarkaart
Meer info: https://www.museumspeelklok.nl/zien-doen/agenda-nieuws/museum-speelklok-en-de-maand-van-de-geschiedenis/

2. Filmvertoning: ‘Braziliaanse Koorts’ in filmtheater ‘t Hoogt

Deze documentaire behandelt de geschiedenis van 700 Zeeuwen die tussen 1858 en 1862 naar Brazilië emigreerden. De film toont het verhaal vanaf de eerste groep Zeeuwen die aankwamen in Brazilië tot de huidige nazaten. Een verhaal van armoede en moeilijke integratie. Na afloop van de documentaire is er een nagesprek met de makers van de film.

Waar: Filmtheater ’t Hoogt, Utrecht (stad)
Wanneer: Zondag 11 oktober om 15.00 uur
Hoe: Kaartje kopen online of bij de balie
Kosten: €9,00, met studentenkorting €8,00
Meer info: http://www.hoogt.nl/films/agenda
Trailer: http://www.braziliaansekoorts.nl 

3. Storytrail: Stadswandeling met verteller in Utrecht

Laat Utrecht tot leven komen door middel van legenden, verhalen en sagen die je worden verteld door een verhalenverteller! (Her)ontdek Utrecht op met de storytrail van Utrecht. De rondleiding kan gecombineerd worden met een high-tea bij Grand Cafe Lebowski. Speciaal voor de Maand van de Geschiedenis kun je 5 euro korting krijgen op het kaartje!

Waar: Verzamelen bij Grand café Lebowski
Wanneer: 4, 11 en 25 oktober om 13.30 uur
Hoe:  Reserveer via de knop iDeal met de actiecode “maandvandegeschiedenis” en ontvang automatisch 5 euro korting
Kosten: Met de actiecode “maandvandegeschiedenis” €12,50 voor enkel de rondleiding, in combinatie met een high-tea €30,00
Meer info: http://www.storytrail.nl/arrangementen/utrecht.html

 

4. Lezing Peter D’Hamecourt in Bibliotheek Utrecht

Peter D’Hamecourt woont zo´n 25 jaar in Rusland en heeft al meerdere boeken gepubliceerd over de Russische politiek. In deze lezing geeft hij een kritisch beschouwing op de huidige politieke situatie in Rusland en de Russische verhoudingen met Europa. Er is de mogelijkheid om bij de stand van Savannah Bay de meest recente boeken over dit onderwerp te kopen.

Waar:  Centrale Bibliotheek Utrecht
Wanneer: 4 oktober van 14.00 uur tot 15.30 uur
Hoe: Reserveren via www.bibliotheekutrecht.nl
Kosten: Gratis
Meer info: http://www.bibliotheekutrecht.nl/agenda/peter-dhamecourt.html

5. Documentaire en tentoonstelling: Kruisvaarders en Weldoeners

RTV Utrecht en Centraal Museum Utrecht hebben de handen ineengeslagen met de documentaire Kruisvaarder en Weldoeners. De documentaire behandelt de Ridderlijke Duitsche Orde Balije van Utrecht, het onderwerp van de tentoonstelling Kruisvaarder en Weldoeners in het Centraal Museum. Deze Orde heeft sinds 1231 een vestiging Utrecht en heeft gevochten voor het Christelijke geloof in het Heilige Palestina. De Orde bestaat nog steeds en geeft vandaag de dag o.a. geld aan goede doelen. In de documentaire vertelt professor Renger de Bruin, conservator Stadsgeschiedenis van het Centraal Museum het verhaal van de Duitsche orde.

Waar: Centraal Museum Utrecht
Wanneer: Documentaire 2 oktober op RTV Utrecht, tentoonstelling: t/m 29 november
Kosten: €11 voor de tentoonstelling, €5,00 voor studenten, gratis met een museumjaarkaart
Meer info: http://centraalmuseum.nl/bezoeken/tentoonstellingen/kruisvaarders-en-weldoeners/

Provincie Utrecht

Naast deze vijf activiteiten in Utrecht stad zijn er ook nog vele leuke activiteiten in de provincie Utrecht bij te wonen zoals verschillende lezingen in Bilthoven, Soest, Wijk bij Duurstede, Amersfoort, Bunnik en Bunschoten, een historisch doe-en beleefdag in Zeist en twee interessante tentoonstellingen in Bunschoten-Spakenburg en Zeist. Voor meer informatie zie: http://www.maandvandegeschiedenis.nl/activity?q_type=-&q_when=runningyear

 

Berichten gemaakt 1236

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven