De strijd van de burgemeester

Op 8 oktober jl. kondigde burgemeester Ignazio Marino, van Rome, aan dat hij zijn functie neerlegt, na de twintig dagen bedenktijd die elke burgemeester officieel krijgt bij ontslag, deze zullen aan het eind van deze maand om zijn. Hij deed dit nadat het idee was gewekt dat hij voor 20.000 euro aan werketentjes had gedeclareerd die volgens sommige mensen helemaal niet werk gerelateerd waren. Naar verluid ging het namelijk om etentjes met zijn vrouw, bij kaarslicht. Marino zegt zelf dat het wel degelijk alleen om werk gerelateerde afspraken ging maar heeft bij het aankondigen van zijn aftreden ook beloofd om het gehele bedrag terug te betalen. Wat er nu gaat gebeuren is nog niet geheel duidelijk. De afgelopen dagen hebben de aanhangers van Marino geprotesteerd tegen zijn aftreden. Waarschijnlijk zal de prefect van de stad een tijdelijke waarnemer van de lopende zaken aanwijzen.

De problemen begonnen toen Marino werd opgemerkt door de Guardia di Finanza, de Italiaanse fiscus. Deze vonden dat de declaraties van Marino overdreven en onoverzichtelijk waren, met als uitschieter de voor 20.000 euro verkeerd gedeclareerde bonnetjes. Marino was burgemeester tussen 2013 en 2015 en is een van de weinige burgemeesters van Rome die eerder is gestopt. Hij was als politicus lid van de PD, Partito Democratico, welke hem na de beschuldigingen ook in de steek lieten. Voordat de Guardia di Finanza Marino in het oog kreeg werd er al getwijfeld aan zijn capaciteiten als burgemeester. Er werd geklaagd dat de stad niet verzorgd was; het vuil werd niet opgehaald, de straten zitten vol met gaten, de bussen zijn te vol en het gras in de publieke parken werd niet meer gemaaid. Mogelijk was Marino wel romantisch voor zijn vrouw maar vond hij het niet nodig om dezelfde aandacht aan de stad te schenken.

Daarnaast leverde het Vaticaan commentaar op de voormalige burgemeester. Zo zou de stad te laat zijn begonnen met de voorbereidingen van het aankomende buitengewone jubeljaar wat op 8 december geopend wordt en wat als thema heeft ‘’Buitengewoon Jubeljaar van de Barmhartigheid’. Paus Franciscus wil hiermee extra aandacht schenken aan de lokale kerken en hun leven en noden. De stad verwacht voor het jubeljaar zo’n 20-30 miljoen bezoekers/ pelgrims. Dat Marino zo kort voor de opening mogelijk aftreedt, heeft bij verschillende mensen bezorgdheid gebracht of de stad nu wel op tijd klaar zal zijn met alle voorbereidingen. Naast dit commentaar viel de paus ook publiekelijk Marino af nadat deze onuitgenodigd toch de paus achterna vloog naar Philadelphia om hem daar tijdens zijn tour te zien. De paus gaf dan ook redelijk commentaar toen de journalisten ernaar vroegen op de terugreis naar Italië. ‘He professes to be a Catholic and he came spontaneously’. Bij veel Italianen staat het Vaticaan nog steeds hoog in het vandaal en wordt de mening van de paus als zeer belangrijk beschouwd, dus een dergelijke uitspraak heeft redelijk veel invloed.

De plannen die de burgemeester had voor de stad vielen niet bij iedereen in goede aarde. Zo heeft hij er voor gezorgd dat het gebied rond het Colosseum en de Fori Imperiali in het weekend autovrij is (de burgemeester is zelf een fervent fietsers, iets wat in Rome niet goed samen gaat met het verkeer). Maar voornamelijk zijn plan om de georganiseerde misdaad in de stad aan te pakken is hem mogelijk duur komen te staan. Nog geen jaar geleden zijn er tientallen ambtenaren en zakenmannen opgepakt die verdacht worden van het hebben van banden met de maffia en van wie wordt gedacht dat ze onder de ambtsperiode van zijn voorganger zijn geïnfiltreerd in de Romeinse politiek en hierbij miljoenen euro’s hebben verduisterd die eigenlijk bedoeld waren voor de publieke diensten in Rome. Dit kan dan wel weer kan verklaren waarom deze zaken allemaal in verval raakte tijdens zijn ambtsperiode. De menigeen in dit verhaal zijn verdeeld aan de ene kant zijn er die aanhangers van Marino die geloven dat hij door het slijk wordt gehaald door zijn politieke tegenstanders en aan de andere kant zijn de tegenstanders die zeggen dat het gewoon een kwestie van slechte capaciteiten van Marino is en dat de bonnetjes kwestie gewoon de laatste druppel was.

Hetgeen wat wel duidelijk is dat er zo snel mogelijk een nieuwe burgemeester moet komen (mocht Marino daadwerkelijk besluiten om af te treden) omdat Rome klaar moet zijn voor de aankomende miljoenen bezoekers die de stad verwacht. Daarnaast, wat er ook gebeurd, zal er eigenlijk meteen werk gemaakt moeten worden van het opknappen van de stad en het verbeteren van het openbaar vervoer wat bij alle bezoekers en inwoners zeker in de smaak zal vallen.

IMG_0780[1]Cornalijn Meinders (1992) is student Geschiedenis aan de universiteit Leiden. Momenteel is zij bezig met een specialisatie in de richting van Oude Geschiedenis. Voor de periode augustus 2015 tot januari 2016 neemt zij deel aan het Erasmus programma en studeert momenteel aan de universiteit Università degli Studi di Roma “La Sapienza”.

Berichten gemaakt 1231

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven