De vermeende antipsychiatrie van Ronald Laing en Thomas Szasz

Een kritische herziening

Samenvatting

Geheel in de geest van de jaren zestig en zeventig van de twintigste eeuw kwam in de westerse wereld in die decennia een golf van kritiek op de conventionele psychiatrie op, die bekend is komen te staan als de antipsychiatrie. Twee vooraanstaande als ‘antipsychiaters’ aangemerkte critici waren de Britse Ronald David Laing (1927-1989) en de Hongaars-Joods-Amerikaanse Thomas Stephen Szasz (1920-2012). In deze scriptie wordt ingegaan op de verschillen tussen Laings en Szasz’ politiek-ideologische opvattingen, hun theorieën over schizofrenie en hun visies op de psychiatrische praktijk. Al snel blijkt dat Laing en Szasz inhoudelijk zo verschilden, dat zij in feite niet tot dezelfde stroming van de antipsychiatrie kunnen worden gerekend. Ook waren beide denkers niet zo tegen de psychiatrie als de term ‘antipsychiater’ doet vermoeden.

Zelfs Szasz, die beroemd en berucht is geworden met zijn stelling: ‘Geestesziekte is een mythe’, blijkt toch niet helemaal tegen elke vorm van psychiatrie te zijn geweest. Laings theorieën over waanzin en zijn praktische invulling daarvan weken weliswaar af van de traditionele psychiatrie, maar ook Laing was in feite geen antipsychiater. De vervolgvraag die wordt beantwoord is hoe Laing en Szasz beter kunnen worden gekarakteriseerd dan als antipsychiaters.

Geïnteresseerd geraakt en wil je meer lezen? De volledige scriptie is hier op deze pagina te lezen.

Bron afbeelding header: Zie pagina 2 van het fliphtml boekje.


Maarten Nijssen (Haarlem, 1985) studeerde Europese Studies met een major Europese geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Tijdens zijn studie volgde hij extra vakken bij Geschiedenis en Filosofie. Hij is met name geïnteresseerd in vroegmoderne en moderne ideeëngeschiedenis. Daarnaast ontwikkelde hij een interesse in (de geschiedenis van) de waanzin en de psychiatrie. In 2019 studeerde hij af met een scriptie over de ‘antipsychiatrie’ onder begeleiding van historicus Bram Mellink.

Berichten gemaakt 1203

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven