Evenement: Lancering F-Site – De geschiedenisles die je nooit hebt gehad!

De lancering van project F-site vindt plaats op 29 oktober 2018 in de Rode Hoed. Kom ook naar: De Geschiedenisles die je nooit hebt gehad! De lancering vindt plaats in de Maand van de Geschiedenis, partner van Van Gisteren.

29 oktober | De Rode Hoed | 20.00-22.00

Programma lancering

Over ‘manwijf’ Kenau en ‘verleidster’ Cleopatra heb je vast wel gehoord op school. Maar leerde je ook over Elisabeth Samson of Aaïcha Bergamin? F-site gaat verandering brengen in de eenzijdige beeldvorming en maakt historische vrouwen weer zichtbaar. En vanavond is de lancering!

Vrouwen hebben altijd de helft van de wereldbevolking uitgemaakt. Waarom leren we dan zo weinig over deze helft? Vrouwen zijn in de geschiedenismethodes vaak onzichtbaar. Als vrouwen al voorkomen in de methodes worden ze vaak stereotyperend neergezet als hoer, heks of heldin. Zo ging Cleopatra een politiek-strategische relatie aan met de heersers van Rome, maar staat in de boeken nog halfnaakt voor Julius Caesar te kroelen. F-site brengt hier verandering in.

De F-site wordt een online educatieplatform met lesmateriaal over vrouwen in de geschiedenis. Docenten vinden hier gratis en toegankelijk lesmateriaal dat aansluit op de tien tijdvakken in het geschiedenisonderwijs.

Onder leiding van journalist en presentator Aldith Hunkar gaan we daarom terug naar de schoolbanken, om vrouwen van vroeger (opnieuw) te leren kennen. Vier prominente sprekers – waaronder auteur Cynthia McLeod – treden op als geschiedenisleraar en geven les over een historische vrouw en leren je hoe mondig, machtig of moordzuchtig ze daadwerkelijk was. Op een onverwacht moment wordt de kennis van het publiek getest: wat weet jij over vrouwen in de geschiedenis? Kom ook naar de geschiedenisles die je nooit hebt gehad!

Sprekers

Moderator: Aldith Hunkar is presentator en journalist. Ze werkte vijftien jaar lang als presentator en verslaggever voor het NOS-en Jeugdjournaal. Sinds 2007 heeft ze haar eigen bedrijf in film, fotografie en audiovisuele producties. Daarnaast is ze faculty member bij de Speakers Academy en modereert ze debatten, evenementen en conferenties.

Spreker: Auteur Cynthia McLeod zal vertellen over Surinaamse plantagehouder Elisabeth Samson. McLeod schreef o.a de beroemde roman ‘Hoe duur was de suiker’ en ‘Elisabeth Samson; een vrije zwarte vrouw in het achttiende-eeuwse Suriname’. Door haar uitgebreide kennis van de Surinaamse geschiedenis kan zij als geen ander vertellen over het leven van deze rijke zakenvrouw.

Meer informatie over de andere sprekers volgt.

 

Tickets.

Berichten gemaakt 1240

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven