Evenement: In naam van God – Jong Historisch Café

In naam van god: religieus geweld en vandalisme

Religieus geweld en vernietiging van cultureel erfgoed is van alle tijden. In de oudheid ging de overgang van de traditionele polytheïstische religie naar de verering van één zonnegod in Egypte gepaard met de vernietiging van tempels en monumenten. In Nederland is de zestiende-eeuwse beeldenstorm een bekend voorbeeld van religieus geweld. De protestanten zagen de verering van beelden in de katholieke kerk als afgoderij en vernielden katholieke kerken en kloosters. Het was de beginfase van de reformatie. Ook de Janskerk, de huidige locatie van het Noord-Hollands Archief, was ooit een katholieke kerk. De protestanten namen de kerk in beslag, waarna deze alleen nog werd gebruikt voor de hervormde dienst. Ook na de reformatie werd geweld gepleegd uit naam van religie. Zo maakte Daesh (ook bekend onder de afkorting ISIS) zich recentelijk schuldig aan het vernietigen van cultureel erfgoed, zoals oude moskeeën, kerken en andere monumenten in het Midden-Oosten.

Haarlemse Noon, 29 mei 1578

De stichting Jonge Historici en het Noord-Hollands Archief organiseren een Jong Historisch Café waarin een aantal jonge historici aan de hand van een korte lezing dieper in gaan op cultureel erfgoed, religie en geweld. Hoe gaven katholieken opnieuw zingeving aan hun religieuze materiële cultuur na de beeldenstorm? Is religieus geweld afgenomen of zijn er een groot aantal opstanden in het verleden onterecht aan religie verbonden? In hoeverre voeden religieuze conflicten in het Midden-Oosten de huidige angst voor de islam onder delen van de samenleving? Na afloop is er ruimte voor eventuele vragen en discussies. Het Jong Historisch Café wordt afgesloten in het archiefcafé.

Sprekers: David de Boer (1990) is docent Moderne Geschiedenis aan Universiteit Leiden en Michiel van der Padt (1993) volgt de onderzoeksmaster Religiestudies aan de Universiteit van Amsterdam.

De toegang is gratis. Aanmelden kan via communicatie@noord-hollandsarchief.nl o.v.v. ‘Jonge Historici’! Houd onze website in de gaten voor de bekendmaking van de sprekers en meer informatie.

Datum: 11 oktober
Locatie: Noord-Hollands Archief, Haarlem (Jansstraat 40)

Tijd: 19:30 uur

Berichten gemaakt 1251

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven