Wil jij gaan promoveren of ben je net begonnen aan je promotietraject? Op 22 april organiseerde Jonge Historici de eerste webinar voor de reeks Geschiedenis NU. Deze stond in het teken van promoveren. Vier promovendi deelden hun ervaringen met betrekking tot het verrichten van promotieonderzoek. Hieronder vind je hun praktische tips!
Hoe vind je een promotieplek?
- Misschien een open deur, maar houd, als je een promotieplek zoekt, de websites van universiteiten in de gaten en kijk daarnaast op websites als Academic Transfer, LinkedIn en Twitter.
- Laat ook vooral mensen in je netwerk, zoals je studiecoördinator of scriptiebegeleider, weten dat je de keuze om te promoveren overweegt. Zij weten vaak via hun eigen netwerk waar promovendi gezocht worden.
Hoe werkt promoveren?
- Universiteiten bieden verschillende typen promotieplekken aan: binnen een promotiegroep, of individueel met een eigen promotieonderzoek.
- Het voordeel van een promotiegroep is dat je mensen hebt om je onderzoek aan te pitchen, en zaken als een beurs worden door de promotor geregeld. Afhankelijk van het onderzoeksproject waar je aan meewerkt heb je als promovendus veel vrijheid om je eigen onderzoek vorm te geven binnen het bestaande thema van de groep.
- Als je nog meer vrijheid wil dan hebben universiteiten soms ook vacatures openstaan voor eigen promotieonderzoeken. Dit vraagt wel van je dat je goed kunt plannen, want je moet veel meer zelf doen.
- Na acht maanden moet elke promovendus een pilot study aanleveren om te kijken of de promotie goed verloopt.
Promoveren in het buitenland
- Promoveren in het buitenland kan een optie voor je zijn, aangezien universiteiten vaak verschillende specialismes hebben. Daarnaast staat een buitenlands netwerk goed op je cv.
- De status van een promovendus in het buitenland verschilt vaak van die in Nederland. In Nederland ben je, als PhD-kandidaat, een werknemer en wordt er onder andere van je verwacht dat je naast je eigen onderzoek ook onderwijs geeft. In het buitenland ben je daarentegen meestal een PhD-student, wat inhoudt dat je collegegeld betaalt, waar vaak een opleidingsbudget voor beschikbaar is, en dat je een x aantal studiepunten moet halen. Dit kan bijvoorbeeld door het volgen van een cursus, het publiceren van artikelen of door deel te nemen aan een congres.
- Houd er rekening mee dat er meestal van je verwacht wordt dat je binnen twee jaar de taal machtig moet zijn van het land waarin je promoveert.
Wat kun je als promovendus?
- Vaardigheden die je als promovendus goed beheerst, zijn: onderzoeken, schrijven en presenteren/ outreach. Als je solliciteert voor een promotieplek, dan is het goed om op je cv te kunnen aantonen dat je het leuk vindt om in het archief te duiken en data te verwerken. Daarnaast kan je goed schrijven, zowel in de academische stijl voor artikelen en je proefschrift, als voor populaire media zoals kranten en tijdschriften. Het is namelijk belangrijk om je onderzoek te kunnen verkopen aan de buitenwereld.
- Als je van jezelf weet dat je het moeilijk vindt om de hele dag achter de computer te zitten, vul je promotieonderzoek dan actief in en zorg voor afwisseling, bijvoorbeeld door interviews te doen of activiteiten te organiseren.
- Daarnaast is het ook belangrijk om je ogen open te houden voor de wereld buiten de universiteit. Er is nadat je gepromoveerd bent niet altijd plek aan een universiteit. Het kan een goed idee zijn om jezelf andere vaardigheden aan te leren die goed toepasbaar zijn in een breed werkveld.
Overweeg je te promoveren en heb je een vraag die hier nog niet beantwoord is. Stuur ons vooral een mailtje, dan zoeken wij dit voor je uit.