Finale: Toekomst zoekt Historicus

Maandag 3 juni / 20:00 uur
Pakhuis de Zwijger / Amsterdam
Bestel hier (gratis) kaarten

Toekomst zoekt Historicus!

Verkiezing van ‘Jonge Historicus van het Jaar 2019’ – Finale

Drie jonge historici strijden om de titel ‘Jonge Historicus van het Jaar 2019’. De jaarlijks terugkerende verkiezing wordt georganiseerd door Jonge Historici en JongKNHG en is een talentontwikkelingsprijs voor jonghistorisch talent. De winnaar is een jaar lang dé verbinder tussen het vak geschiedenis, jonge historici en het bredere publiek. De finalisten presenteren deze avond hun ‘Plan voor de Toekomst’ aan het publiek en een vakjury, waarna aan het eind van de avond de winnaar bekend wordt gemaakt. Martine Gosselink, hoofd geschiedenis van het Rijksmuseum, verzorgt een keynote over de mogelijkheden en uitdagingen voor een nieuwe generatie historici.

Keynote:

Martine Gosselink, hoofd afdeling Geschiedenis van het Rijksmuseum en bestuurslid Koninklijk Nederlands Historisch Genootschap, verzorgt de keynote van de avond. Ze spreekt deze avond over de uitdagingen die zij tegenkwam in haar carrière en kijkt vooruit naar de mogelijkheden en uitdagingen die een nieuwe generatie historici staan te wachten.

Finalisten Jonge Historicus van het Jaar 2019:

Pieter van den Heede studeerde Master of Arts in History in Gent en is momenteel geschiedenisdocent. Pieter gebruikt het thema van zijn proefschrift, historische videogames, om bij te dragen aan de popularisering van het vak geschiedenis en wil hij deuren openen voor een toekomstbestendige geschiedwetenschap.

Marit Berends studeerde Cultuurgeschiedenis van Modern Europa aan de Universiteit Utrecht en werkt momenteel als fondsenwerver voor het Spoorwegmuseum en Stichting Zeister Muziekdagen. Marit heeft als jonge historicus haar eerste stappen gezet in de culturele wereld en draagt het vak o.a. uit via haar instagram-account Cultuursnuiver.

Bas Gooijer is student aan de Rijksuniversiteit Groningen waar hij de Research Master: Modern History & International Relations volgt. Bas heeft speciaal aandacht voor de doorwerking van het verleden in het heden. Naar aanleiding van zijn onderzoek schrijft Bas verhalen en columns, zo heeft hij een ooggetuigenverslag geschreven over de Fluwelen Revolutie in Armenië.

Vakjury:

Mineke Bosch (Hoogleraar Moderne Geschiedenis – Rijksuniversiteit Groningen)


Aspha Bijnaar (onafhankelijk onderzoeker, auteur, oprichter ‘Educatie Studio’)

Foto door Leon Coetzier

Ed Jonker (Bijzonder Hoogleraar Grondslagen van de Geschiedbeoefening – Universiteit Utrecht)


Kim Beerden (Universitair Docent Oudheid – Universiteit Leiden)

Moderator:

Mike Spaans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven