Goran Verluyten, Alma mater

Ten gevolge van de Tachtigjarige oorlog werden de Nederlanden, na enig duw- en trekwerk, gesplitst in twee afzonderlijke delen. Terwijl de oorlog voortduurde moest het dagelijkse leven in beide gebieden onvermijdelijk verder. In het Noorden diende ook het academische leven opgebouwd te worden om het voortbestaan van de onafhankelijke staat te vrijwaren.
Dit paper onderzoekt de veranderende relatie tussen de Noordelijke en de Zuidelijke Nederlanden, en dan vooral op gebied van het universitaire leven. Er zal worden nagegaan welke invloeden de verschillende universiteiten in de Nederlanden op elkaar uitoefenen en of er zo de nodige gelijkenissen of verschillen ontstaan.

Het onderzoek maakt gebruik van een uitgebreid bronnenbestand bestaande uit kopieën van paspoorten aangevraagd door studenten of professoren. Destijds, gezien de oorlogsdreiging, was het verplicht om aan te geven aan de overheid wanneer men een reis ondernam. Hierbij moest men ook steeds de redenen waarom men zich verplaatste, aangeven. Een uitermate interessante bronnensoort aangezien de invloed van de oorlog op diverse aspecten van het leven kan onderzocht
worden, alsook het universitaire leven.

Zo onderzoekt dit paper een aantal verschillende paspoorten in verband met het universitaire leven tijdens de Tachtigjarige oorlog. Rond deze paspoorten wordt dan, aan de hand van secundaire literatuur, een casestudy opgebouwd; casestudies van mensen die instonden voor het vervoer van studenten tot een Oostenrijkse edelman. Elke casestudy vormt een puzzelstuk in de zoektocht naar een antwoord op de prangende vragen rondom de invloed van de aanhoudende oorlog op het universitaire leven in de Nederlanden ten tijde van de Tachtigjarige oorlog.

EERST DE LONGREAD LEZEN? DEZE VIND JE HIER.

http://issuu.com/jongehistorici/docs/42_goran_verluyten?e=3845706/31753405

Berichten gemaakt 1231

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven