Het Windrushschandaal: Continuïteit in Uitsluiting

Het deportatieschandaal in imperiale context

Samenvatting

Op 22 juni 1948 meerde de Empire Windrush aan in de haven van Tilbury, Essex. Rond de vijfhonderd Jamaicanen werden door het Britse Colonial Office verwelkomd. De passagiers waren op zoek naar werk en een permanente plek om te verblijven, en ze waren volgens de Britse overheid welkom na het instellen van de British Nationality Act 1948, waarin vrijheid van migratie aan alle ‘onderdanen’ van het Britse Gemenebest verschaft werd.

In 2012 werd met Theresa May’s ‘hostile environment’ een groot deel van deze migranten en hun nakomelingen echter de stuipen op het lijf gejaagd omdat ze plotsklaps uitsluiting van openbare diensten of zelfs deportatie onder ogen zagen. De gevolgen van deze deportaties hebben heel wat teweeg gebracht in de Britse samenleving. Het kwam bekend te staan als het Windrushschandaal, vernoemd naar het schip waarop de eerste Caribiërs aanmeerden.

Deze Caribiërs zijn tussen wal en schip beland wegens een grote hoeveelheid veranderingen in het immigratiebeleid van de Britse overheid tijdens de tweede helft van de 20e eeuw en de 21e eeuw. Maar om Windrush beter te begrijpen, moeten we verder kijken dan alleen de aan migratie gerelateerde Acts van de 20e eeuw. Dat een overheid migratie zo streng controleert, stamt voornamelijk uit de 19e eeuw. In die tijd was namelijk onder de witte elite behoefte aan controle, vooral in een globaliserende wereld met ‘concurrerende’ niet-witte etnische groepen.

Het schandaal heeft zijn wortels dus in het ontstaan van geglobaliseerde grenzen, het creëren van nationaliteit en het controleren van migratie tijdens de negentiende eeuw, de tijd van Europese imperiale rijken. Het is in die tijd dat de begrippen die we nu in dagelijkse gesprekken gebruiken (ras, etniciteit, nationaliteit, paspoort, grenzen) de betekenis hebben gekregen die ze nu hebben.

Als het schandaal in een bredere historische context geplaatst wordt, zal blijken dat het Windrushschandaal inderdaad een product is van hoe de witte elite ten tijde van het dominante Empire omging met de ‘dreiging’ van een mobiele etnische ‘concurrent’ in een globaliserende wereld. In deze tijd werden immigratiewetten vaak ingesteld onder druk van een racistische houding van witte volken tegenover niet-witte immigranten.

In de jaren 50 verschijnt dit fenomeen ook in het Verenigd Koninkrijk zelf, waar zorgen ontstaan over de niet-witte bevolking die alle banen zou bezetten. Wat volgde was een lange reeks wetten die het VK steeds vijandiger maakten tegenover migranten. Ook de wetten van Theresa May’s regering kunnen als onderdeel van dit geheel gezien worden.

Maar hoe komt een alledaagse migrant in het oog van de wet? We leven in een maatschappij waarin de grens op steeds alledaagser wordt: everyday bordering. Elke dag moet men zich met hun identiteit en dus nationaliteit verifiëren bij bijvoorbeeld de verzekering, belastingdienst of zelfs een 18+ feestje. Uit in dit onderzoek geanalyseerde interviews blijkt dat veel slachtoffers inderdaad te maken kregen everyday bordering. De grens die is ontstaan in de lange 19e eeuw om Aziatische migranten buiten de witte vestigingskoloniën te houden heeft zich inwaarts ontwikkeld, van een grenspost naar een gemeentehuis of verzekeringsmaatschappij. Onveranderlijk blijft de oorspronkelijke functie: het uitsluiten van bepaalde bevolkingsgroepen.

Geïnteresseerd geraakt en wil je meer lezen? Het volledige paper is hier op deze pagina te lezen.


Rémon Masselink (Emmen, 2002) rondde in 2023 zijn bachelor Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht af. Hier volgde hij de hoofdrichting Globalisering en Wereldorde en richtte hij zich op grenzen, racisme en migratie om de gevolgen van westerse imperialisme voor de moderne samenleving aan het licht te brengen.
Momenteel is hij werkzaam in de IT, en hoopt zijn ervaringen en inzichten die hij komend jaar in Cyber Security zal opdoen te combineren met zijn andere interesse: Conflict Studies.

Berichten gemaakt 1251

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven