Historisch Café: Vrouw in Verzet

Vrouw in Verzet

In de geschiedschrijving over de Tweede Wereldoorlog was voor verzetsvrouwen jarenlang vrijwel geen aandacht. In het tijdsbeeld van de oorlogsjaren kregen vrouwen voornamelijk traditionele taken toebedeeld. De vrouw was vooral huisvrouw; zeker geen verzetsstrijdster die actief de wapens oppakte voor de strijd. Deze conventionele denkbeelden boden echter tijdens de oorlog de perfecte dekmantel: veel vrouwen pleegden verzet, bijvoorbeeld in de vorm van koerierswerk. Vrouwen werden namelijk veel minder snel dan mannen verdacht van het uitvoeren van illegale activiteiten. De traditionele genderverdeling veranderde daardoor, waarbij de vrouw zich losmaakte van het stereotype beeld van de huisvrouw.

Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie en Jonge Historici organiseren in samenwerking met het Historisch Centrum Overijssel een Historisch Café. Tijdens deze inspirerende avond geeft een gastspreker een korte lezing over het thema, draagt een jonge historicus een column voor en presenteert het NIMH een bevrijdingspubquiz. Iedereen met interesse in de geschiedenis is van harte welkom!

Sprekers

Sietske van der Veen (1992) is historicus en freelance journalist. Ze werkte onder andere voor stichting 1001 Vrouwen, Atria, voor gendergelijkheid en vrouwengeschiedenis, Historisch Nieuwsblad en Maarten!. Ook was ze een kleine twee jaar inhoudelijk projectmedewerker voor de Maand van de Geschiedenis en het Canonnetwerk.

Momenteel doet Sietske als promovendus bij het Huygens ING onderzoek naar de sociale mobiliteit van Joodse Nederlanders met een hoge(re) sociale status (1880-1940). Bij het Historische Café in Zwolle op 24 oktober geeft ze een korte inleiding op het thema verzetsvrouwen.

Lisanne de Ruiter is als PhD-kandidaat verbonden aan de Theologische Universiteit te Kampen en het Nederlands Instituut voor Militaire Historie. Hier verricht zij onderzoek naar protestantse geestelijke verzorgers binnen de Nederlandse krijgsmacht. In het verleden gaf Lisanne geschiedenisles op verschillende scholen en werkte ze als museumdocent bij Paleis het Loo.

In haar lezing zal Lisanne zich richtien op intersectionaliteit bij Hannie Schaft en de verzetszussen Freddy en Truus Oversteegen: gezamenlijk vormden zij tijdens de Tweede Wereldoorlog de vrouwelijke kern van het Haarlems verzet. Aan de hand van de verhalen van deze drie bijzondere vrouwen licht Lisanne toe hoe hun verschillende identiteiten – als communistes, als vrouwen en als hoger/lager opgeleide jongeren – hun houding en denkwijze bepaalden.

Praktische info

Datum: donderdag 24 oktober 2019
Aanvang: 19:30 uur
Locatie: Historisch Centrum Overijssel (Sassenstraat 11, Zwolle)

Aanmelden kan hier!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven