Interview met Coen Brummer over zijn boek

Coen Brummer (1986), onze voorzitter van de Raad van Toezicht, verdedigde zijn proefschrift op 9 november, genaamd Sam van Houten tegen de rest. Onze redacteur, Steven, nam hem een interview af.

De liberale politicus Samuel van Houten (1837-1930) ging de geschiedenis in als de man van het ‘Kinderwetje’, maar hij was veel meer dan dat. In Sam van Houten tegen de rest belicht Coen Brummer de veelzijdige carrière van de grote vernieuwer van het liberalisme, die gold als ‘politiek moordenaar’ van Thorbecke. De eigengereide Van Houten oefende op veel terreinen invloed uit, van kiesrecht tot vrouwenemancipatie. Volgens Brummer liet hij zien dat politiek meer is dan kille berekening. ‘Je hebt hemelbestormers nodig die vuur in het debat brengen.’

Waarom verdiende Van Houten een biografie?

‘Omdat hij meer was dan zijn Kinderwetje. Daarmee staat hij in de Canon van Nederland en generaties scholieren leerden erover, maar over de persoon Van Houten was nog niet zoveel bekend. Er is wel een proefschrift uit 1952, en Van Houten figureert in allerlei artikelen en boeken als belangrijke speler in de negentiende-eeuwse politiek, maar een volwaardige biografie bestond nog niet. En dat terwijl zijn leven zich uitrolt als een politieke roman. Hij kwam op jonge leeftijd in de Tweede Kamer, was de grote uitdager van Thorbecke, en wilde een linkser, socialer liberalisme, met een grotere rol voor de overheid. Maar op een gegeven moment brak hij met al zijn politieke vrienden. Geheel tegen zijn oude standpunt in stond hij ineens een beperktere kiesrechtuitbreiding voor, die hij vervolgens als minister in een kieswet mocht realiseren. Richting het eind van zijn leven werd hij steeds reactionairder en conservatiever, terwijl het liberalisme zich juist doorontwikkelde en steeds meer ambitie kreeg om sociale noden aan te pakken. Dat verhaal moest verteld worden.’

‘Van Houten was meer dan zijn Kinderwetje’

Coen Brummer

Nieuwsgierig geworden naar de rest van het interview en wil je verder lezen? Ga dan naar de site van het Historisch Nieuwsblad.

Dit interview is gevoerd door onze redacteur Steven de Boer. Wil je meer weten over Coen of onze Raad van toezicht, kijk dan hier.


Steun Jonge Historici, bestel dit boek via Athenaeum Boekhandel

Lees hier meer over ons affiliate partnerprogramma

Berichten gemaakt 1235

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven