Jaarverslag 2019

Voorwoord

Het jaar 2019 gaat bij Stichting Jonge Historici de boeken in als het jaar dat wij heel Nederland doorreisden. Ter uitvoering van het ambitieuze plan van Jonge Historicus van het Jaar 2018 Lise Koning organiseerden we samen met haar en Jong KNHG in iedere provincie een historisch café. Het doel: mensen kennis laten maken met archiefinstellingen. Het motto: praten over geschiedenis met een biertje in de hand. Het resultaat: 12x een avond met twee lezingen door jonge historici, een column door een jonge historicus en muziek door een groot, jong talent.

Zelf zat ik in de zaal bij de historische cafés in het Stadsarchief Amsterdam, Regionaal Archief Tilburg en Stadsarchief Almere. Daar zag ik dat ze stuk voor stuk goed werden bezocht door lokale bewoners en door jongeren. Het plan van Lise heeft niet alleen een heleboel jonge historici letterlijk op het podium gezet, maar ook nieuwe doelgroepen kennis laten maken met archieven. De gezamenlijke missie is dus dubbel en dwars geslaagd.

Daarnaast organiseerden we in 2019 voor de derde keer dé verkiezing tot Jonge Historicus. Op maandag 3 juni zagen 70 mensen tijdens een avondvullend programma, met o.a. een lezing door Martine Gosselink, live hoe Marit Berends met het plan ‘GeschiedenIS’ werd gekozen tot Jong Historicus van het Jaar 2019.

Die avond zei ik het al: achter de schermen is ontzettend hard gewerkt aan de totstandkoming van de verkiezing. Maar niet alleen tijdens onze evenementen werken bestuursleden en projectmedewerkers hard. Achter onze mooie website, in 2019 door Adriaan Duiveman compleet getransformeerd, gaat een grote redactie schuil die onvermoeibaar recenseert, opinieert, schrijft en redigeert.

Stichting Jonge Historici bestaat alleen maar door de inzet van vrijwilligers. De een blijft wat langer dan de ander, de een treedt wat meer op de voorgrond dan de ander. Ieders bijdrage is waardevol, en helpt mee aan dat ene doel dat wij al bijna 10 jaar voor ogen hebben: jonge historici op een podium zetten. 2019 was mijn derde en laatste volledige kalenderjaar als voorzitter. Ik ben trots al die tijd één team te hebben gevormd met al die fantastische vrijwilligers.    


Simone Vermeeren
Voormalig voorzitter dagelijks bestuur Stichting Jonge Historici

Berichten gemaakt 1245

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven