JHvhJ 2022 | Voortgangsbericht ‘Het verleden is van iedereen!’

Het project ‘Het verleden is van iedereen!’ streeft naar toegankelijkheid voor historici met fysieke beperking. Dit is een project van Stef Coenen, de Jonge Historicus van het Jaar 2022, in samenwerking met Jonge Historici. Lees hieronder meer over dit schitterende initiatief of kijk verder op Instagram of op de LinkedIn pagina!

De werkgroep:

Met trots presenteren we de werkgroep die samen met de Stef Coenen aan het werk is voor meer toegankelijkheid in de publiekshistorische sector! Zij zijn allemaal historici of historici in opleiding die door hun eigen ervaring met hun beperking weten wat er nodig is om de sector inclusiever en toegankelijker te maken. De werkgroep denkt mee, deelt hun kennis en ervaringen, schrijft voor het platform en legt een aantal locatiebezoeken af.

Deelnemers werkgroep:

  • Inge Kleefman
  • Joost Bende
  • Lieke Strijbosch
  • Nienke Roefs
  • Aron Grooters
  • Maurits Huijbrechtse
  • Famke Wijnen
  • Doortje Swaters (namens JH)

Ons platform:

De ervaringen en bevindingen van de werkgroep delen wij op onze Instagram (@VerledenVanIedereen) en onze LinkedIn-pagina (Het verleden is van iedereen! | LinkedIn). Hier brengen wij ideeën en ontwikkelingen omtrent toegankelijkheid samen, en hopen we mensen inzichten te geven in (kleine) verbeteringen die een groot verschil kunnen maken.
Heb jij of heeft jouw organisatie geëxperimenteerd met toegankelijkheid of zijn jullie erg toegankelijk? Stuur dan een mailtje naar verledenvaniedereen@gmail.com en misschien gaat de Jonge Historicus van het Jaar of een werkgroeplid met je in gesprek om te kijken of jullie verhaal op het platform past!

Toegankelijkheid musea:

Met onze werkgroep richten wij ons onder andere op de vraag: wat gebeurt er al in musea en archieven omtrent toegankelijkheid, en wat kunnen we doen om meer toegankelijkheid te creëren?

Een eerste bevinding gaat over visuele toegankelijkheid. Musea en archieven werken in het maken van tentoonstellingen veelal met beeldmateriaal. Maar hoe presenteer je een collectie met beelden aan een publiek van blinden en slechtzienden? Het Noord-Hollands Archief wierp zich op die vraag, toen zij de tentoonstelling ‘Van Groot naar Klein naar Groot’ (12-2019 t/m 02-2020) ontwikkelden. Zij kregen advies van onder andere een klankbordgroep van ervaringsdeskundigen, en pasten dit toe. Tentoonstellingsmaker Mart van de Wiel nodigde ons uit en vertelde hun verhaal. Lees hun ervaringen hier op Instagram of hier op LinkedIn. Geschreven door ons werkgroep lid Inge Kleefman.

Onze netwerkbijeenkomst:

Op 3 november staat onze netwerkbijeenkomst gepland. Gesteund door Erfgoed Brabant en de Radboud Universiteit, organiseren wij op de Radboud Universiteit in Nijmegen een bijeenkomst voor publiekshistorische instellingen, jonge historici met een beperking, studenten en de academie. Samen delen wij perspectieven op toegankelijkheid, en denken we na over de vraag hoe we de publiekshistorische sector zo toegankelijk mogelijk kunnen maken. Een uitgebreidere aankondiging volgt nog, maar we zien jullie graag op 3 november!  

Berichten gemaakt 1252

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven