JHvhJ | Terugblik en vooruitzicht

Op 10 oktober vond de vierde editie van de Jonge Historicus van het Jaar verkiezing plaats in het Utrechts Archief. Hugo Schalkwijk ging er met de winst vandoor en mag het komende jaar samen met Stichting Jonge Historici zijn plan realiseren. Welke projecten gingen hem vooraf en wat staat er voor volgend jaar op de planning?

2017: Kayleigh Goudsmit

De drie winnaars die hem voorgingen hadden elk een uniek plan dat ten uitvoer is gebracht. Zo heeft winnares Kayleigh Goudsmit zich vanaf juni 2017 ingezet om studenten en pas-afgestudeerden kennis te laten maken met het werkveld. Door middel van een mentorsysteem werden ervaringen uitgewisseld en jonge historici op weg geholpen. Daarnaast werden er avonden georganiseerd waarbij mensen uit het bedrijfsleven en de overheid vertelden op wat voor manieren zij in hun dagelijks werk bezig zijn met hun historische vaardigheden.

2018: Lise Koning

Na de verkiezing in 2018 werd met Lise Koning werd heel Nederland doorgereisd om in twaalf archieven een Historisch Café te organiseren. Hiermee werd jong publiek geïntroduceerd in het archief en konden archieven hun toegevoegde waarde laten zien. Ook werd er een podium geboden aan jonge historici door een column voor te lezen of een presentatie te geven. Met een lokaal biertje in de hand werd aangetoond wat voor bijzondere verhalen er verteld kunnen worden aan de hand van archiefmateriaal.

Hier vind je alles over ‘Historisch café on tour’!

2019: Marit Berends

Afgelopen jaar won Marit Berends de titel en heeft hard gewerkt met de succesvolle podcast GeschiedenIS in 2020 als resultaat. In deze podcast ontvangt zij elke aflevering een andere jonge historicus uit het veld. Alle geïnterviewden zijn werkzaam in een functie die je niet zo snel verwacht bij een afgestudeerde historicus. Onder andere een fondsenwerver bij de bibliotheek en een beleidsmedewerker kwamen aan het woord. Van alles werd besproken: van de zoektocht naar een baan net na het afstuderen tot wat voor vaardigheden er nog steeds gebruikt worden in deze functie.

Beluister de podcast-serie hier!

2020: Hugo Schalkwijk

Nu is het moment voor Hugo om samen met de stichting  aan de slag te gaan met het uitwerken van zijn plan. Hugo gaat zich inzetten om jonge historici kennis te laten maken met zorgmedewerkers. Door verschillende werelden met elkaar te verbinden, kan er ruimte ontstaan voor grensverleggende gesprekken en vernieuwende inzichten. Juist in deze tijd waarin het belang van de zorg extra bevestigd wordt, kan de geschiedenis van dat vak meer diepgang geven aan het heden en de manier waarop gewerkt wordt. Het mes snijdt dus aan twee kanten: het is een unieke kans voor zowel de zorgmedewerkers als (jonge) historici!

Bekijk hier de livestream van de verkiezing terug!

Berichten gemaakt 1233

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven