Jim Haijen, Afscheid van het verleden. De programmatische en ideologische heroriëntatie van de PvdA tussen 1986 en 2013

Halverwege de jaren negentig van de twintigste eeuw maakt de Partij van de Arbeid een ideologische herwaardering van de markt door. De sociaaldemocraten schudden de ideologische veren af. Hun van oorsprong kritische geest ten aanzien van de markt maakt plaats voor enthousiasme. Het afschudden van de ideologische veren staat niet op zichzelf, maar maakt onderdeel uit van een lange zoektocht naar een nieuwe politieke koers.

De bekering tot de markt halverwege de jaren negentig is echter meer dan een programmatische koerswijziging. De omarming van de markt kent ook een belangrijk psychologisch aspect. De PvdA sneed de banden met haar socialistische verleden door. Na het uitbreken van de kredietcrisis medio 2008 pakt de PvdA de banden met haar socialistische verleden echter weer op. Het verleden is weer een bron van inspiratie. De nieuwe politieke koers wordt nadrukkelijk geactualiseerd in het verlengde van het verleden.

Dit laat zien dat er een belangrijke wisselwerking bestaat tussen de programmatische koers van de PvdA en de visie op haar eigen verleden. Aan de hand van drie verschillende periodes, die elke een eigen visie op het verleden met zich mee zich meebrengen: de jaren tachtig (herwaardering van Drees) de jaren negentig (afscheid van het verleden) en de periode na de kredietcrisis (herwaardering van de SDAP) wordt in deze scriptie de samenhang tussen de psychologische en programmatische aspecten van de heroriëntatie onderzocht. Hierbij zal worden aangetoond dat de herwaardering voor de markt en het afschudden van de ideologische veren in de jaren negentig een direct gevolg is van het feit dat de PvdA de banden met haar verleden doorsneed.

EERST DE LONGREAD LEZEN? DEZE VIND JE HIER!

Berichten gemaakt 1251

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven