Jonge Historici & What is Happening Now presenteren: HMD –  de Mythes van Verzet!

Ter gelegenheid van de Holocaust Memorial Day 2016 werkt Jonge Historici samen met What is Happening Now om mythevorming rondom het verzet na verschillende oorlogen te belichten. Nederland, Rwanda en voormalig Joegoslavië zullen hierbij als drie voorbeelden tijdens verschillende lezingen naar voren gebracht worden. Welke overeenkomsten en verschillen kunnen we in elk van de drie cases ontdekken? En welke verzetsmythes kunnen we ontkrachten? Kom langs tijdens onze avond Jonge Historici & What is Happening Now presenteren: HMD de Mythes van Verzet!

Voorafgaand en tijdens de pauze van het programma is de onlangs in het NIOD geopende tentoonstelling ‘Genocide Getekend’  te bezoeken. Er is de mogelijkheid om te spreken met de studenten van de Master Holocaust en Genocidestudies die de tentoonstelling mee ontwikkelden.

Presentatie is in handen van Eveline van Rijswijk (Universiteit van Nederland).

De avond komt tot stand dankzij de medewerking van het NIOD, Instituut voor Oorlogs-, Holocaust-, en Genocidestudies.

Sprekers:
Koen Kluessien (1991) studeerde Holocaust en Genocide Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Hij werkte als onderzoeker voor the International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA) en sprak op conferenties van Columbia University en Clark University. Koen werkt mee aan een onderzoek naar studentenverzet tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland bij het NIOD.

Arja Oomkens (1989) combineerde de master internationaal recht met de master Holocaust- en genocide studies. In haar masterscriptie bespreekt ze de impact van een educatief radioprogramma op verzoeningsprocessen onder jongeren in Rwanda. Arja schreef  educatiemateriaal voor Radio la Benevolencija, Movies that Matter en de VN Vluchtelingenorganisatie.

Laurien Vastenhout (1991) heeft zowel de Onderzoeksmaster Geschiedenis als de Master Holocaust en Genocidestudies aan de Universiteit van Amsterdam afgerond. Momenteel doet zij voor haar PhD aan de University of Sheffield onderzoek naar het functioneren van de Joodse Raden van Nederland, België en Frankrijk tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tevens is zij als onderzoekster aan het NIOD verbonden.

Iona Mulder (1989) studeerde af in Internationaal Recht af met een onderzoek naar de sociologische en filosofische onderbouwing van de strafmaat voor genocidaires. Voor de masterthesis Holocaust en Genocide studies heeft ze deze zomer onderzoek gedaan in Rwanda naar de officiële geschiedenis en nationale rechtbanken als onderdeel van het nationale ’transtional justice’ beleid. Ze werkte tevens voor Prakken d’Oliveira en VluchtelingenWerk.

Waar:
NIOD, Herengracht 380

Wanneer:
Donderdag 28 januari, 17:00-19:00

Verloop avond:
Laurien Vastenhout
Koen Kluessien
Pauze
Iona Mulder & Arja Oomkens

Aanmelding:
Het evenement is gratis toegankelijk. Er is beperkte capaciteit in de zaal, vandaar dat we u verzoeken zich aan te melden via evenementen@jongehistorici.nl, onder de titel ‘HMD – 2016’.

Meer informatie: 
www.jongehistorici.nl
www.whatishappeningnow.org
http://www.niod.nl/nl/holocaust-memorial-day/thema2016

Berichten gemaakt 1241

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven