Jonge Historicus van het Jaar

Sinds 2017 organiseert Stichting Jonge Historici ieder jaar de Verkiezing voor Jonge Historicus van het Jaar. Een inspirerende historicus in de laatste fase van de opleiding of aan de start van een veelbelovende carrière. Iemand die als geen ander laat zien waarom geschiedenis niet alleen de mooiste, maar ook een zinvolle studie  is. Een talentvolle student, een goede onderzoeker, een inspirerende docent of een geboren verhalenverteller. Kortom, een persoon die daar best eens voor in het zonnetje gezet mag worden.

Waarom een verkiezing?

Jonge Historicus van het Jaar is een talentontwikkelingsprijs voor jonghistorisch talent. Deze verkiezing wordt sinds 2017 jaarlijks georganiseerd door Stichting Jonge Historici. De winnaar is een jaar lang hét gezicht van jonghistorisch Nederland, en vertegenwoordigt 12 maanden lang alle jonge historici van het land. Gedurende die periode krijgt de titeldrager de gelegenheid om zich in te zetten voor de belangen van jonge historici.

Deelnemers aan de verkiezing tot Jonge Historicus van het Jaar krijgen alle creatieve vrijheid om een plan te formuleren dat bijdraagt aan de missie van de stichting om jonge historici zichtbaar en zelfbewust te maken. Bij de uitwerking van het door de jury als beste verkozen plan ondersteunt Stichting Jonge Historici de winnaar door middel van inzet van eigen vrijwilligers, infrastructuur en netwerk. 

Wij zoeken een inspirerende jonge historicus die de kwaliteiten en inhoud van het historisch vak als geen ander weet uit te dragen. De kandidaat is maximaal 30 jaar oud en is in staat om een boodschap zowel schriftelijk als op een  podium over te brengen. De kandidaat is niet per se werkzaam als historicus, maar zet de aangeleerde historische vaardigheden wel in bij de dagelijkse bezig- of werkzaamheden.

Wat win je?

De winnaar krijgt, naast een mooi prijzenpakket, een jaar lang vrij spel om in samenwerking met Stichting Jonge Historici een idee uit te werken en in de praktijk te brengen. De stichting bemoeit zich niet met de invulling van dat plan, en stelt als enige eisen dat het plan bijdraagt aan de missie van de stichting om jonge historici zichtbaar en zelfbewust te maken, en dat het praktisch en binnen een tijdsbestek van maximaal negen maanden uitvoerbaar moet zijn. Stichting Jonge Historici voert het plan van de winnaar uit door middel van inzet van haar vrijwilligers, infrastructuur (denk aan website en sociale media) en een groot netwerk in de academie, archiefinstellingen en cultuursector.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven