Opinie – Jouw feiten versus mijn feiten

Op 8 januari jl. werden Wierd Duk en Francisco van Jole door radio 1 uitgenodigd om hun conflict uit te praten. Van Jole had Duk op zijn site Joop.nl beschuldigd van leugens en stemmingmakerij. De Duitslandcorrespondent van het AD zou bij Jinek een totaal verkeerd beeld van de massa-aanrandingen in Keulen gegeven hebben. Duk reageerde woedend.  Na een reeks Twitterberichten vatte radio 1 het plan om ze uit te nodigen voor een debat.

De presentator gaf aan dat Twitter niet het meest geschikte medium was voor een gesprek, maar de studio leek evenmin uitkomst te bieden. Het werd een pan. Beiden gaven geen duimbreedte toe, het kostte de presentator grote moeite om de orde te bewaren. Na afloop werden er geen handen geschud. Schitterende radio, maar de discussie leverde geen nieuwe inzichten op.

Deze ruzie is exemplarisch voor het huidige maatschappelijk debat. Met name bij de immigratiecrisis lopen de gemoederen dusdanig hoog op. De discussie zit muurvast en dat is kwalijk voor iedereen.

Dit is in grote lijnen  aan twee dingen te wijten.

Ten eerste wordt een groot deel van het maatschappelijk debat op sociale media gevoerd. Hierdoor ontstaat er een schifting tussen voor- en tegenstanders. Door middel van 140 tekens wordt iemand op zijn of haar tekortkomingen of bekrompenheid gewezen. Het geeft veel meer voldoening om iemand voor paal te zetten dan in gesprek te gaan.

Een ander fenomeen is het ophemelen van de feiten. Het is opzienbarend hoe vaak er met de term feiten wordt gesmeten. Die ontwikkeling is tamelijk recent. Het doel ervan is helder: de eigenaar van de ‘beste’ feiten heeft meer gezag over het debat, en kan zijn tegenstander daarmee het gras onder de voeten vandaan vegen. Enerzijds door uit wetenschappelijke onderzoeken te citeren alsof het Gods woord betreft, anderzijds door andermans feiten af te doen als onjuist, of: wat jij zegt, dat deugt niet.

Naar analogie betekent dat: ‘Jouw mening deugt niet’. Hiermee wordt elke vorm van debat onmogelijk; hoe kan je namelijk met iemand discussiëren die geen verstand van het onderwerp heeft?

Dit is een doodsteek voor het debat, en heeft er inmiddels toe geleid dat sceptici over immigratie hun argumentatie steevast inleiden met: ‘ik ben geen aanhanger van Wilders, maar…’ waarop het verleidelijk wordt voor types als van Jole om verdenking van extreemrechtse sympathieën aan te dikken.

Afgelopen dinsdag was hiervan bij De Wereld Draait Door een exemplarisch voorbeeld te zien. Sywert van Lienden, volgens mij de gematigdheid zelve, maakte een faux-pas door een onderzoek verkeerd te citeren. Het was een pijnlijke misstap, waarmee hij allochtone bevolkingsgroepen benadeelde. Terecht bood hij diezelfde avond nog zijn excuses aan. De volgende dag live op televisie ging hij nog een keer door het stof -je vraagt je af waarom- en werd desondanks met veel smaak gefileerd. Hij zou de vluchtelingen zelfs feitenvrij gedemoniseerd hebben, aldus joop.nl. Dit terwijl er van opzet geen sprake was.

Dit soort stukken zijn kwalijk, omdat van Lienden hiermee de mond wordt gesnoerd. Juist de opiniemakers met een gematigde mening zouden in het immigratiedebat het voortouw moeten nemen, omdat zij zowel de voor als de nadelen onder ogen willen zien. Dit is het startpunt van een zinnige discussie. In plaats daarvan wordt er gejaagd op onwaarheden, in een poging om iemand monddood te maken of te diskwalificeren als onbenul of als extreemrechts.

Juist in dit debat is een open dialoog van groter belang dan zaligmakend wetenschappelijk onderzoek. Diegenen die glashard blijven ontkennen dat immigratie problemen met zich meebrengt, bewijzen de samenleving geen dienst.

BerendBerend Sommer (1990) is historicus en voormalig bestuurslid van de stichting Jonge Historici.

Berichten gemaakt 1231

Eén gedachte over “Opinie – Jouw feiten versus mijn feiten

  1. Je hebt het over “types als van Jole” “mensen worden weggezet als extreemrechts en idioot”. Ik kan al bijna niet meer aannemen dat je gematigd bent….. Een beetje eenzijdig verhaal dus.

Reacties zijn gesloten.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven