Jouw Geschiedenis, Onze Zorg | Afl. 2 De verpleegkunde als vrouwenberoep?

Anna Reynvaan, Frederike Meyboom, Heleen Melk, Aafke van Hulst, Florence Nightingale. Werp een blik op de grote leiders uit de geschiedenis van de verpleegkunde, het zijn allemaal vrouwen. Soms moedwillig verdrongen zij de mannen uit hún beroep. Zij deelden de lakens uit en wilden dat ook blijven doen. Anno 2021 is er veel veranderd, verpleegster zeggen we allang niet meer. We spreken van verpleegkundigen. Toch denken we dan gelijk aan een vrouw. Hoe komt dat? Werken er dan geen mannen als verpleegkundige? Natuurlijk wel! Wat betekent dat imago dan voor de verpleging? En hoe speelt de geschiedschrijving daar een rol in?

Daarover gaan we in gesprek met genderhistorica Babette Heppener en verpleegkundige, socioloog én man Pieterbas Lalleman.

Jouw geschiedenis, onze zorg

In de Jonge Historici-podcastserie Jouw Geschiedenis Onze Zorg gaat Hugo Schalkwijk, de Jonge Historicus van het Jaar 2020, in gesprek met een verpleegkundige uit het veld en duikt, samen met een jonge onderzoeker, in de geschiedenis én de toekomst van de zorg. Het belang van historische kennis over het vak verpleegkunde wordt niet in hoge mate erkend, dat terwijl het de grootste en één van de oudste beroepsgroepen van Nederland is. Met deze podcast willen wij het gesprek starten tussen twee werelden die in het dagelijks leven niet snel in contact zullen komen. Door deze mensen bij elkaar te brengen hopen we aan dat er onderling meer begrip zal ontstaan. Daarnaast zal het voor jonge historici een introductie zijn in een heel belangrijk onderzoeksveld en zal het voor zorgmedewerkers een manier zijn om zich meer te kunnen verdiepen in de geschiedenis van hun eigen beroepsgroep. Het mes snijdt aan twee kanten en dat levert eerlijke gesprekken op in deze podcastserie!

Vind je het een leuke podcast en wil je ervoor zorgen dat Stichting Jonge Historici meer van deze afleveringen kan maken? Doneer dan nu via deze link zodat de geschiedenis van de zorg in Nederland de aandacht kan krijgen die het verdient.


Berichten gemaakt 1236

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven