Jouw Geschiedenis, Onze Zorg | Afl. 3 Verpleegkundigen in de psychiatrische zorg

Bij de geschiedenis van de psychiatrie schieten dwangbuizen, elektroschocks en oude enge gestichten, waarin bewoners haast als gevangenen zijn opgesloten direct door je hoofd.

Deze hardnekkige beelden uit de geschiedenis van de psychiatrie dragen bij aan vooroordelen en stigma’s op de psychiatrie anno nu. Wat zijn die stigma’s precies? Wat merken verpleegkundigen hiervan in het dagelijks werk? En welke rol kunnen historici en erfgoedinstellingen spelen in het bestrijden van die vooroordelen bij het grote publiek?

Daarover gaat Hugo Schalkwijk, de Jonge Historicus van het Jaar 2020, in gesprek met verpleegkundig specialist GGZ Pascale Rolle en medisch historicus Claartje America.

Jouw geschiedenis, onze zorg

In de Jonge Historici-podcastserie Jouw Geschiedenis Onze Zorg gaat Hugo Schalkwijk, de Jonge Historicus van het Jaar 2020, in gesprek met een verpleegkundige uit het veld en duikt, samen met een jonge onderzoeker, in de geschiedenis én de toekomst van de zorg. Het belang van historische kennis over het vak verpleegkunde wordt niet in hoge mate erkend, dat terwijl het de grootste en één van de oudste beroepsgroepen van Nederland is. Met deze podcast willen wij het gesprek starten tussen twee werelden die in het dagelijks leven niet snel in contact zullen komen. Door deze mensen bij elkaar te brengen hopen we aan dat er onderling meer begrip zal ontstaan. Daarnaast zal het voor jonge historici een introductie zijn in een heel belangrijk onderzoeksveld en zal het voor zorgmedewerkers een manier zijn om zich meer te kunnen verdiepen in de geschiedenis van hun eigen beroepsgroep. Het mes snijdt aan twee kanten en dat levert eerlijke gesprekken op in deze podcastserie!

Vind je het een leuke podcast en wil je ervoor zorgen dat Stichting Jonge Historici meer van deze afleveringen kan maken? Doneer dan nu via deze link zodat de geschiedenis van de zorg in Nederland de aandacht kan krijgen die het verdient.

Posts created 1182

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven