Leen Bokken | Vrome vrouwen op tocht – De perceptie van vrouwelijke pelgrimages door contemporaine auteurs in de 4e eeuw

Samenvatting

De late oudheid was een tijd van politieke chaos, maar het was eveneens een periode van culturele bloei en religiositeit. De persoonlijke band met het religieuze manifesteerde zich niet alleen in het opkomende christendom; ook binnen het heidendom leefde er een nieuwe vorm van sacraliteit. Zo waren er heidense asceten, naar het voorbeeld van Christelijke monniken. Die bijzondere religieuze situatie ontstond in de nawerking van het hellenisme, waarin oosterse geloofsovertuigingen, gecentreerd rond het individu, de oude culten en filosofieën in de schaduw stelden. Mensen zochten naar religieuze antwoorden voor persoonlijke problemen en aspiraties. Een uiting van deze vernieuwde hang naar het religieuze is de opmerkelijke praktijk van pelgrimage.

In huidig onderzoek naar pelgrimage wordt nauwelijks onderscheid gemaakt tussen mannelijke en vrouwelijke religieuze expressies en percepties. Er bestaat geen twijfel over het feit dat zowel mannen als vrouwen religieuze en seculiere reizen ondernamen. Hoewel zij vaak dezelfde doeleinden voor ogen hadden, kwamen mannen en vrouwen op een verschillende manier naar voren in de literatuur. Dit paper onderzoekt hoe en waarom de perceptie van mannelijke en vrouwelijke Jeruzalempelgrims in de vierde eeuw verschilde. Het laat zien dat bij vrouwen de materiële doeleinden van de pelgrimages wordt benadrukt, terwijl mannen de religieuze reizen vooral om intellectuele redenen zouden ondernemen. De problematisering van deze reizen uit de late oudheid is van belang voor de interpretatie van het religieuze landschap en de plaats van vrouwen hierin.


Bron afbeelding header: Zie pagina 2 van het fliphtml boekje.

Leen Bokken volgt de master oude geschiedenis aan de KU Leuven, waar ze een thesis schrijft over prostitutie in Hellenistisch Egypte. Haar interesses binnen oudheid spitsen zich voornamelijk toe op het Oude Nabije Oosten, Egypte, en de plaats van minderheidsgroepen in dat verleden. In haar vrije tijd schrijft ze artikelen over geschiedkundige onderwerpen die haar, enkele andere voorbeelden zijn te vinden op haar website.

Berichten gemaakt 1251

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven