Lei Visser | De schuldvraag van de Bengaalse hongersnood, 1943

Samenvatting

Terwijl Groot-Britannië tijdens de Tweede Wereldoorlog zich vooral met de strijd in Europa bezighield, werden de koloniën en semi-autonome gewesten van het Britse rijk als melkkoe gebruikt. Ook India overkwam dit en de Britse regering deed weinig om een grote hongersnood die miljoenen mensen in Bengalen (vandaag Noord-India en Bangladesh) het leven kostte.

Dit paper van Lei Visser onderzoekt in hoeverre de Britse regering schuld aan die hongersnood heeft. Een onderzoekscommissie oordeelde destijds van niet, maar de oppositie was destijds wel kritisch op het verhaal van de regering. Tot de dag van vandaag zijn wetenschappers in India en Bangladesh kritisch op de rol van de Britten. Lei onderzocht voor dit onderzoek debatten over India in het Britse parlement tijdens de oorlog en stukken in de pers. Hij komt tot de conclusie dat de onderzoekscommissie niet kritisch genoeg was en de regering onterecht vrij verklaarde.


Lei Visser is geboren in 2001 en studeert geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Hij focust op globale ongelijkheid vanuit een historisch perspectief. Daarbinnen vindt hij het (post)koloniale aspect interessant. Naast zijn studie fotografeert hij graag.

Berichten gemaakt 1236

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven