Lotte van Attenhoven | Gedemoniseerde wilden? – De religie van de Indigenous Haudenosaunee Confederacy geïnterpreteerd door kolonisten in 17e-eeuws Nieuw-Nederland

Samenvatting

Interculturele relaties tussen verschillende bevolkingsgroepen is een fenomeen dat binnen de geschiedschrijving een belangrijke rol speelt bij het onderzoeken van menselijke contacten. Bij de ontdekking van de Nieuwe Wereld werden de Europese ontdekkingsreizigers geconfronteerd met de inheemse bevolking van dit nieuwe continent. Hoewel ze veelvuldig onderzocht werden, zijn de interacties tussen kolonisten in de Nederlandse kolonie Nieuw Nederland en de inheemse bevolkingsgroep van deze regio, the People of the Indigenous Haudenosaunee Confederacy, een lange tijd onderbelicht gebleven.

Dit paper onderzoekt de denkbeelden die Nederlandse predikanten in de zeventiende eeuw hadden over de Haudenosaunee religie. Bepaalde concepten uit deze religie werden door predikanten vaak op een andere manier geïnterpreteerd en geanalyseerd, vanuit hun eigen ideeënwereld. Het belang van de gereformeerde religie in de Nederlanden en de drang om deze religieuze leer te verspreiden in de wereld, waren pertinent aanwezig binnen de organisatie van de WIC. Ondanks de langdurige ontkenning van religieuze belangen door de handelscompagnie binnen de historiografie, wordt aangetoond dat religie en WIC sterker doorweven waren dan voorheen gedacht.


Lotte Van Attenhoven (1999) is studente Geschiedenis aan de Universiteit Antwerpen en zal dit jaar haar bachelor in de Geschiedenis afronden. Buiten haar studie werkte ze reeds als vrijwilliger in het documentatiecentrum van Kazerne Dossin te Mechelen (Museum, Memoriaal en Documentatiecentrum over Holocaust en mensenrechten) en in het Red Star Line museum te Antwerpen. Daarbovenop werkte ze afgelopen zomer in het Stadsarchief van Antwerpen als jobstudent.

Berichten gemaakt 1256

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven