Lupé Van Rijmenant | “Dan de Europeanen die hier waren binnengekomen.” Kongo-Overzee 1934-1940: een analyse

Samenvatting

Kongo-Overzee: tijdschrift voor en over Belgisch-Kongo en de andere overzeese gewesten is voor meer dan twintig jaar lang een cruciaal wetenschappelijk tijdschrift geweest. De opstart in de jaren dertig impliceerde een nauwe connectie met de toenmalige woelige context en meer bepaald met die rondom de Vlaamse Beweging. Maar wie waren de wetenschappers achter het tijdschrift, en hoe kleurde hun achtergrond hun onderzoek en blik op Congo?

Dit paper onderzoekt de termen die auteurs in het begin van de twintigste eeuw hanteerden om Congo, diens gebruiken en bevolking te omschrijven. Hoe subjectief was het taalgebruik? Hoe verhouden de onderzoeken zich ten opzichte van hedendaagse, wetenschappelijk werk? Uit dit onderzoek blijkt het grote verschil in opvattingen over wetenschappelijk onderzoek in de vroege twintigste eeuw en onze eigen tijd.


Lupé Van Rijmenant is 20 jaar en studeert aan de Vrije Universiteit Brussel. Momenteel zit ze in haar master Geschiedenis. In haar bacheloropleiding volgde ze een minor in de kunstwetenschappen. Ze heeft een breed interesseveld, maar is voornamelijk gepassioneerd door culturele geschiedenis. Onderzoek doet ze voornamelijk aan de hand van discoursanalyse en sociologische hulpwetenschappen. Dit jaar schreef ze ook nog een paper over de aidscrisis en directe actie bij aidsprotest van Act Up Bruxelles in België. Als afstudeerscriptie zal ze vermoedelijk werken rondom de beeldvorming van heroïneverslaving tijdens de aidscrisis in België.

Berichten gemaakt 1245

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven