Marianne van den Heuvel | Is het Navajo?

Analyse van de impact van de Indian Arts and Crafts Act van 1990 op kopers aan de hand van de collectie Navajo zilveren sieraden in Museum Volkenkunde

Samenvatting

Zelfs als je nog nooit van de Navajo gehoord hebt, zal de karakteristieke combinatie van zilver en turkoois in hun sieraden je bekend voorkomen. Al sinds het begin van de 20e eeuw zijn deze sieraden in trek bij mensen van buiten de stam, en ook nu nog zijn ze een van de meest gewilde native american ambachtelijke producten. Maar net als andere stammen hebben de Navajo sinds de jaren zeventig last van goedkope imitaties van hun werk.

De Indian Arts and Crafts Act (IACA) van 1990 moest de native american ambachtelijke producten beter beschermen tegen dit soort namaak. Met deze wet zorgde de Verenigde Staten voor een striktere definitie van wie zijn of haar producten mocht aanprijzen als ‘Indian,’ ‘Native American’ of met de naam van een specifieke stam. Voortaan mochten alleen leden van door de federale overheid erkende stammen of door die stammen gecertificeerde kunstenaars die termen gebruiken voor hun producten. Deze definitie maakt de wet tot op de dag van vandaag controversieel, omdat het sommige kunstenaars uitsluit van hun gekozen identiteit.

Vanwege de decentrale structuur van de markt voor Native American ambachtsproducten is het lastig om de impact van de IACA op consumenten in te schatten. Deze scriptie onderzoekt daarom de invloed die de wetgeving had kort na het aannemen ervan op de overwegingen Museum Volkenkunde in Leiden. Dat kocht begin jaren negentig verschillende Navajo sieraden aan. De keuzes van het museum worden geanalyseerd aan de hand van de constructionistische theorie over etnische identiteit van Joane Nagel.

In de loop van het onderzoek wordt duidelijk dat er geen specifiek aankoopbeleid was vanuit Museum Volkenkunde, maar de aankoop van nieuwe stukken werd overgelaten aan  de conservator van de collectie Pieter Hovens. Die woog tijdens zijn dienstreizen de IACA niet mee en keek vooral naar andere factoren om de identiteit van de Navajo sieraden te beoordelen.

Geïnteresseerd geraakt en wil je meer lezen? De volledige scriptie is hier op deze pagina te lezen.


Marianne van den Heuvel (Utrecht, 2000) studeerde cum laude af op het vwo en haalde afgelopen jaar haar BA Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Tijdens haar studie schreef ze meerdere papers over de Navajo en hun sieraden. Deze interesse diepte ze verder uit tijdens de minor Conservation and Restauration of Cultural Heritage aan de Universiteit van Amsterdam. Ook de Oudheid en alles wat daarmee te maken heeft heeft haar warme interesse. Op dit moment is Marianne zich aan het oriënteren op een master.

Berichten gemaakt 1228

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven