Marit Berends Jonge Historicus van het Jaar 2019

“Zowel online als offline laten zien hoe veelzijdig en belangrijk Geschiedenis is”. Met dit plan won Marit Berends op 3 juni de titel Jong Historicus van het Jaar 2019. Tijdens de finale in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam presenteerden drie genomineerde finalisten hun plan om jonge historici op weg te helpen. Komend jaar is Marit ambassadeur van de Stichting Jonge Historici en Jong KNHG.

Plan voor de toekomst

Marit weefde haar persoonlijke verhaal in haar plan door in te zoomen op vragen als: welk werk wil je doen met de brede studie Geschiedenis en hoe kom je op de plek die je graag wil. Komend jaar wil ze excursies organiseren naar plekken waar historici werken, en dan niet alleen de voor de hand liggende plekken. Van de historici die we bezoeken wil ze promotiefilmpjes maken en podcast-afleveringen om de handvatten en tips van de historici voor een breed publiek toegankelijk te maken. Deze online middelen kunnen ook door studieadviseurs en decanen worden ingezet om te laten zien wat je met de studie Geschiedenis kan doen.

Marit Berends studeerde Geschiedenis aan de RUG in Groningen en deed haar master Cultuurgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Ze is een historische duizendpoot: ze werkt als ZZP’er voor de Maand van de Geschiedenis en doet een traineeship voor fondsenwerving in de culturele sector, waarbij ze onder andere in het Spoorwegmuseum werkt. In haar vrije tijd zette ze een Instagramaccount op, Cultuursnuiver, waar ze als cultuurhistoricus tips geeft aan haar publiek (3400+ volgers) over o.a. cultuur, musea, kunst en podcasts.

Verkiezing

Jong KNHG en Stichting Jonge Historici organiseerden dit jaar de verkiezing voor de derde keer. Het is een stimuleringsprijs om jonge historici een podium te bieden. Tijdens drie rondes wordt bepaald wie de drie finalisten zijn. Dit jaar waren dat naast Marit promovendus en expert historische games Pieter van den Heede en masterstudent Bas Gooijer.  De jury bestond dit jaar uit Mineke Bosch (Hoogleraar Moderne Geschiedenis – Rijksuniversiteit Groningen), Aspha Bijnaar (Onafhankelijk onderzoeker, auteur, oprichter ‘Educatie Studio’), Ed Jonker (Bijzonder Hoogleraar Grondslagen van de Geschiedbeoefening – Universiteit Utrecht) en Kim Beerden (Universitair Docent Oudheid – Universiteit Leiden). Komend jaar gaat Marit met de Stichting Jonge Historici en Jong KNHG haar plan voor de toekomst uitvoeren.

Berichten gemaakt 1233

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven