Missie & Visie

Onze visie

Kritische reflectie van jonge historici is essentieel voor de maatschappij

Onze missie

Wij stimuleren jonge historici om hun kennis en vaardigheden in te zetten in de maatschappij

Wij bieden jonge historici een podium:

    door scripties en papers te publiceren die anders in de la zouden belanden.

Essentieel voor een aanstormend historicus is het schrijven van werkstukken, essays en scripties. Helaas worden zij maar al te vaak slechts door één docent gelezen alvorens ze roemloos in de (digitale) prullenbak verdwijnen of, in het beste geval, kortstondig dienst doen als onderzetter, kladblok of pakpapier voor een boterham oude kaas. Er moest iets gebeuren om dit droevige proces te doorbreken. Daarom heeft zich in 2011 een enthousiaste groep jonge historici gevormd uit alle hoeken van Nederland en uit alle niches van de geschiedenis. Wij willen een veel breder publiek laten profiteren van de mooiste publicaties. Studenten, geschiedenisliefhebbers, docenten, scholieren, beroepshistorici en andere geïnteresseerden kunnen in onze collectie een breed spectrum aan historische onderwerpen aantreffen. Jíj kan daaraan bijdragen, op deze manier.

    door evenementen te organiseren waar jonge historici hun talenten tentoon kunnen stellen.

Deze tak van de organisatie houdt zich bezig met allerhande activiteiten om de kwaliteiten en talenten van jonge historici optimaal voor het voetlicht te brengen, en om jonge historici een actieve rol te geven in het publieke debat. De stichting heeft de afgelopen tien jaar vele projecten en evenementen georganiseerd voor deze doeleinden, die onder meer te zien zijn onder voltooide projecten. Elk jaar verkiest een professionele jury uit de cultuur-historische wereld in Nederland een Jonge Historicus van het Jaar. De winnaar van de verkiezing voert, onder de vlag van Jonge Historici, een publiek-historisch project uit vóór en dóór jonge historici.

   door een platform te bieden voor discussie.

Op onze website jongehistorici.nl verschijnen met grote regelmaat recensies van boeken, tv-series, films, tentoonstellingen, podcast en games. Jonge Historici krijgen hier een podium om hun schrijfkunsten te tonen en te engageren met actuele historische thema’s. Als stichting behandelen we ook ‘Kennisdossiers’, belangrijke historische onderwerpen die volgens ons meer aandacht verdienen. Deze dossiers behandelen we door actief op zoek te gaan naar de inbreng van geïnteresseerde jonge historici.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven