Missie & Visie

Onze visie

Kritische reflectie van jonge historici is essentieel voor de maatschappij

Onze missie

Wij stimuleren jonge historici om hun kennis en vaardigheden in te zetten in de maatschappij

Wij bieden jonge historici een podium:

    door scripties en papers te publiceren die anders in de la zouden belanden.

Essentieel voor een aanstormend historicus is het schrijven van werkstukken, essays en scripties. Helaas worden zij maar al te vaak slechts door één docent gelezen alvorens ze roemloos in de prullenbak verdwijnen of, in het beste geval, kortstondig dienst doen als onderzetter, kladblok of pakpapier voor een boterham oude kaas. Er moest iets gebeuren om dit droevige proces te doorbreken. Daarom heeft zich in 2011 een enthousiaste groep jonge historici gevormd uit alle hoeken van Nederland en uit alle niches van de geschiedenis. Wij willen een veel breder publiek laten profiteren van de mooiste publicaties. Studenten, geschiedenisliefhebbers, docenten, scholieren, beroepshistorici en andere geïnteresseerden kunnen in onze collectie een breed spectrum aan historische onderwerpen aantreffen.

    door evenementen te organiseren waar jonge historici hun talenten tentoon kunnen stellen.

Deze tak van de organisatie houdt zich bezig met allerhande activiteiten om de kwaliteiten en talenten van jonge historici optimaal voor het voetlicht te brengen, en om jonge historici een actieve rol te geven in het publieke debat. Eén van de initiatieven is De Nacht is Jong – Jonge historici in debat, een succesvolle en swingende avond in de Rode Hoed op 14 juni 2013. Dit was een vervolg op onze Dag van de Jonge Historicus, die op 29 september 2012 – op de eerste verjaardag van JHSG – plaatsvond. Weer een heel ander project is Occupy History, een workshop Revolutiepraktijken tijdens de Nacht van de Geschiedenis, op 27 oktober 2012 in het Rijksmuseum.  Onze ervaring in het organiseren van evenementen breidt zich ieder jaar weer uit. In 2014 zijn wij begonnen met het organiseren van seminarreeksen onder de noemer ‘JH Academie’.

   door een platform te bieden voor discussie.

Op onze website jongehistorici.nl verschijnen met grote regelmaat columns en recensies. Jonge Historici krijgen hier een podium om hun schrijfkunsten te tonen. Onlangs zijn wij begonnen met de ‘Sprekersacademie’, een initiatief om het benaderen van jonghistorische sprekers nog meer laagdrempelig te maken. 

De leden van het bestuur en de Raad van Toezicht van Jonge Historici leveren op een volledige vrijwillige basis hun bijdrage aan de stichting. Zij ontvangen geen structurele vergoedingen of reiskosten voor hun werkzaamheden. Bij eventuele onkosten die gemaakt zijn ten gunste van de stichting en haar activiteiten, kunnen ze wel in aanmerking komen voor eenmalige onkostenvergoedingen.

RSIN nummer: 850580341

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven