Olivier van Paasschen, Interest rates and the Little Divergence

Vanaf de zestiende eeuw stijgen reële lonen in het Noordwest-Europa sneller dan in de rest van Europa. Als gevolg ontstaan ook relatieve verschillen in welvaart tussen de regio’s met hoge en lage reële lonen. Deze Europese divergentie van reële lonen werpt een nieuwe visie op de Great Divergence; Europa blijkt uit meerdere economische regio’s te bestaan.

Dit onderzoek gaat in op een recente theorie overregionale economische verschillen. Zowel Gregory Clark (2009) als Jan Luiten van Zanden (2009) stelt dat regionale verschillen in welvaart en economische ontwikkeling (gemeten in reële lonen) veroorzaakt worden door relatieve regionale verschillen in het niveau van het human capital. Toegepast op deze Little Divergence verklaart dit model de zestiende-eeuwse stijging in reële lonen in Noordwest-Europa door een relatief hoog niveau van het human capital ten opzichte van elders in Europa. De rentestanden, de kosten van investering in scholing en innovatie, beïnvloed vervolgens het niveau van het human capital.

Het onderzoek richt zich op de toetsing van voorgaande theorie die een directe relatie tussen economisch succes en relatief lage rentestanden verwacht. Immers belemmeren hoge rentestanden diepte-investeringen in human capital. Statistisch onderzoek op basis van een – unieke – dataset met rentestanden op publieke schuld van tientallen Europese steden en staten toetst deze relatie tussen economische ontwikkeling in reële lonen, en human capital in de variable skill premium.

Zo laat dit paper zien dat tussen 1250 en 1600 een relatie tussen economische succes en een voordelige rentestand niet waarschijnlijk is. Daarnaast toont dit paper aan dat vanaf de vijftiende eeuw Europese rentestanden op publieke schuld sterk convergeerden. Dit is interessant in de context van divergerende reële lonen; dit doet vermoeden dat zowel het human capital als economische ontwikkeling beiden niet gerelateerd zijn aan de kosten van kapitaal.

EERST DE LONGREAD LEZEN? DEZE VIND JE HIER.

http://issuu.com/jongehistorici/docs/52_olivier_van_paasschen?e=3845706/33706291

Berichten gemaakt 1245

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven