Over Ons

Ik vind het altijd spijtig wanneer werkstukken, door onze kandidaten geleverd, zonder meer in de een of andere la verdwijnen en heb er steeds naar gestreefd dat dergelijk licht niet onder de korenmaat zou blijven.
– prof. dr. J. Presser, 1955, archief Bijzondere Collecties, Universiteit van Amsterdam

Wij bieden jonge historici een podium

Door scripties en papers te publiceren die anders in de la zouden belanden.

Essentieel voor een aanstormend historicus is het schrijven van werkstukken, essays en scripties. Helaas worden zij maar al te vaak slechts door één docent gelezen alvorens ze roemloos in de (digitale) prullenbak verdwijnen of, in het beste geval, kortstondig dienst doen als onderzetter, kladblok of pakpapier voor een boterham oude kaas. Er moest iets gebeuren om dit droevige proces te doorbreken. Daarom heeft zich in 2011 een enthousiaste groep jonge historici gevormd uit alle hoeken van Nederland en uit alle niches van de geschiedenis. Wij willen een veel breder publiek laten profiteren van de mooiste publicaties. Studenten, geschiedenisliefhebbers, docenten, scholieren, beroepshistorici en andere geïnteresseerden kunnen in onze collectie een breed spectrum aan historische onderwerpen aantreffen. Jíj kan daaraan bijdragen, op deze manier.

Door evenementen te organiseren waar jonge historici hun talenten tentoon kunnen stellen.

Deze tak van de organisatie houdt zich bezig met allerhande activiteiten om de kwaliteiten en talenten van jonge historici optimaal voor het voetlicht te brengen, en om jonge historici een actieve rol te geven in het publieke debat. De eerste initiatieven waren Dag van de Jonge Historicus (2012) De Nacht is Jong – Jonge historici in debat (2013), beiden succesvolle evenementen.

Sinds 2017 organiseren we elk jaar de Jonge Historicus van het Jaar verkiezing, waar de winnaar wordt aangewezen door een vakjury. De winnaar is een jaar lang hét gezicht van jonghistorisch Nederland, en vertegenwoordigt 12 maanden lang alle jonge historici van het land. Deelnemers aan de verkiezing tot Jonge Historicus van het Jaar krijgen alle creatieve vrijheid om een plan te formuleren dat bijdraagt aan de missie van de stichting om jonge historici zichtbaar en zelfbewust te maken. Bij de uitwerking van het door de jury als beste verkozen plan ondersteunt Jonge Historici de winnaar door middel van inzet van eigen vrijwilligers, infrastructuur en netwerk.

Projecten die een Jonge Historicus van het Jaar heeft georganiseerd in samenwerking met de stichting, zijn de podcasts GeschiedenIS en Jouw Geschiedenis, onze Zorg en bijvoorbeeld Maak werk van Geschiedenis (de studie geschiedenis op de arbeidsmarkt).

Daarnaast heeft de stichting andere (kleinschaligere) evenementen georganiseerd, zoals De Macht van Taal! (2018) waarin ingegaan werd op de taalproblemen rond gender en identiteit. In 2021 werd de webinarreeks Geschiedenis NU waarin praktische toepassingen van de opleiding geschiedenis tevoorschijn kwamen en tips hoe met je geschiedenisdiploma aan de slag te gaan. Meer vind je onder het kopje voltooide projecten.

Door een online platform te bieden voor discussie.

Op onze website jongehistorici.nl verschijnen met grote regelmaat columns en recensies. Jonge Historici krijgen hier een podium om hun schrijfkunsten te tonen. Daarnaast dragen we als stichting bij aan actuele historische thema’s. In 2017 hebben we samen met Van Gisteren gewerkt aan het platform F-site, dat kennis biedt over de invloed van vrouwen in het geschiedenisonderwijs. Een ander belangrijk, en soms onderbelicht onderwerp, is de Nationale Herdenking 15 augustus 1945 (einde Japanse bezetting van Indonesië). Voor dit thema hebben we een kennisdossier ontwikkeld, dat de doelen heeft om 1) overzicht te bieden van publicaties en producties en 2) evenementen te organiseren.

Wij zijn Jonge Historici. Doe jij mee?

Eén gedachte over “Over Ons

  1. ook al ben ik geen jonge historica wil ik wel het belang van publiceren van scripties onderstrepen bij mijn onderzoek over de 300 jaar suikerhandel te Dordrecht 1605/1905 ( Dordrecht bleek 19 suikerraffinaderijen te hebben gehad waarvan er nog 7 als gebouw aanwezig zijn) kon ik gebruik maken van de studie van Adrianus Hubertus Poelwijk ,,Int Dienste vant suyckerbacken.. De enige info in Dordrecht was een klein deel van het archief 294 Rederij Vriesendorp te Dordrecht ( 1e Vriesendorp was suikerbakker en richtte in 1712 zijn suikerraffinaderij op in Dordrecht) in Reg Archief Dordrecht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven